>
Barometri
21.01.2015

01/2015: PK-Yritysten talousluvut alavireiset

Pk-yritysten liikevaihto oli ajanjaksolla 12/2013–11/2014 0,2 prosenttia suurempi kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin. Yritysten liikevoittotaso laski 19,5 prosenttia vuotta aiempaan ajanjaksoon verrattuna. Yritysten kassoissa oli 0,3 prosenttia enemmän rahaa vuoden takaiseen ajanjaksoon verrattuna.

”Tilastokeskus jo kertoikin vähittäiskaupan myynnin laskeneen marraskuussa peräti 4,2% edelliseen vuoteen nähden. Teollisuustuotanto laski 0,8% edelliseen vuoteen nähden. Sen sijaan palveluyritysten liikevaihdot kasvoivat syksyllä noin 4% tahtia. Samoin rakentamisen kasvu on ollut syksyn aikana noin 1,5%. Näin on päädytty marraskuun nollakasvuun, mitä ei tietenkään voi kauheasti kehua. Liikevoitot ovat edelleen vuoden takaiseen nähden laskeneet ja ovat edelleen syksyn yleisellä tasolla. Pienikin liikevaihtotason nosto nostaa hyvin nopeasti liikevoittoja pkyrityksissä”, toteaa Tilitoimisto Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola.

”Mutta marraskuun luvuissa on jo hyviäkin sävyjä. Teollisuuden tilaukset kasvoivat peräti 5,6% ja tämä kertoo positivismin leviämisestä. Samaan aikaan öljyn hinta on laskenut nopeasti ja euron arvo suhteessa dollariin on heikentynyt. Nämä ovat omiaan lisäämään positiivista tulevaisuuden uskoa laskevien kustannusten ja parantuvien vientimahdollisuuksien ansiosta. Vaihtotase olikin jo marraskuussa positiivinen. Tähän kun yhdistetään pankkien yltyvä tarve antaa lainaa, voivat pk-yrityksetkin jo hyvin nopeasti päästä nousujohteiselle uralle”, arvioi Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous