10/2014: PK-yritysten kannattavuus heikkeni jälleen

Barometri

Pk-yritysten liikevaihto oli ajanjaksolla 9/2013–8/2014 1,3 prosenttia suurempi kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin. Yritysten liikevoittotaso laski 22,6 prosenttia vuotta aiempaan ajanjaksoon verrattuna, ja oli lähes 7 prosenttia alhaisempi kuin kuukauden takaisessa barometrissa.

”Barometri näyttää rumalta. Liikevaihdon kasvu ei ole pk-yrityksissä ollut näin alhainen vuosikausiin. Sinänsä seisovassa liikevaihtotrendissä ei olisi niin paljon dramatiikkaa mukana, jos liikevoittoa tulisi vanhaan malliin. Mutta sen taso on tipahtanut merkittävästi. Yhden prosenttiyksikön liikevaihdon lasku näyttää tuottavan 7 %-yksikön liikevoiton laskun, koska kuluja ei voida niin nopeasti leikata laskevaa myyntiä vastaavaksi. On kylläkin edelleen hyvä todeta, että pk-yritysten liikevoitto on selvästi positiivinen. Elokuun lopun tilanteessa yhden kuukauden liikevoitto oli noin 5700 euroa. Se on kuitenkin keskimääräisestä kuukausiliikevaihdosta enää vain 5,2%. Tämä ei ole pitkällä aikavälillä riittävä määrä yrityksen velvoitteiden hoitamiseen. Puhumattakaan, että jäisi rahaa toiminnan kasvattamiseen tai kehittämiseen”, toteaa Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola.

”Mikäli liikevaihto yrityksissä edelleen laskee, johtaa se vääjäämättä tilanteeseen, jossa joudutaan sopeuttamaan toimintoja lomauttamalla tai jopa irtisanomalla väkeä. Tämä taas heikentää ostovoimaa ja syventää kierrettä. Tämän vuoksi kotitalouksien ostovoiman parantaminen olisi todella tärkeää. Kotimainen kulutus pitää parhaiten tällaisena aikana suomalaisia pk-yrityksiä pinnan yläpuolella. Vuodelle 2015 suunnitellut verojen korotukset tulisi tässä muuttuneessa tilanteessa perua”, vaatii Harri Tahkola.

Header-kuva

Ota yhteyttä

Myynti

0207 525 500

Yksinkertaistettu yhteydenotto