Arjen sujuvuus on Deko-Talolle tärkeintä

Referenssi /
04.03.2022

Talonrakennusala on muuttunut 2000-luvulla valtavasti. Vielä 1980- ja 90-luvullakin talot rakennettiin pitkästä tavarasta, tuleva asukas etsi tekijät työmaalle, aikataulutti urakat ja paimensi projektin. Nyt työ tehdään tehtaissa, elementit pannaan kokoon ja viimeistellään työmaalla. Asiakkaan ei tarvitse hirveästi murehtia aikatauluista eikä tekijöiden löytymisestä. Hänen takanaan ja tukenaan on valmis organisaatio, joka tekee ja huolehtii. Nyt halutaan muuttovalmis talo.

– Ihmiset ovat muuttuneet. Kahdeksankymmentä prosenttia 80-luvun rakentajista ei tiennyt yhtään sen enempään kuin nytkään, mutta heillä oli rohkeutta tarttua lapioon. Tämän päivän ihminen tarttuu valmiiseen, mikä on meidän alallemme siunaus, sanoo Deko-Talo Oy:n toimitusjohtaja Juha Mätäsaho.

 

Kysyntä kasvussa

Rakennustyöt tulivat Mätäsaholle tutuiksi jo pikkupoikana. Hän oli rakennuksella kaikki kesät ja oppi, mitä rakentaminen on. Lukion jälkeen tie vei elektroniikka-alan insinööriopintoihin ja niiden myötä Nokialle. Matkan varrella Mätäsaho opiskeli talousalaa ja teki taloushallinnon töitä Talenomilla. Lokakuussa 2017 hänestä tuli Deko-Talon toimitusjohtaja. Se oli kuin olisi kotiinsa tullut.

Tuoreen toimitusjohtajan alku talobisneksessä osui synkkään saumaan. Omakotirakentaminen oli tuolloin historiallisen alhaisella tasolla. Kun Suomessa 90-luvulla rakennettiin 30 000 taloa vuodessa, vuonna 2018–19 määrä oli enää 6500.

– Se oli järkyttävää, Mätäsaho sanoo.

Sittemmin uusien omakotitalojen määrä lähti kasvuun, ja korona-aika lisäsi kysyntää entisestään. Pandemian aiheuttamat tehtaiden sulkemiset johtivat kuitenkin raaka-ainepulaan ja sen myötä hintojen nousuun. Mätäsahon mukaan tilanne on nuorille perheille karu.

 

Luottamus ratkaisee

Deko-Talo Oy työllistää 35 ihmistä. Viidessä vuodessa uusia työntekijöitä on palkattu 15. Kilpailu talonrakennusalalla on kovaa sekä työntekijöistä että etenkin asiakkaista. Vaikka alalla on vain muutama iso toimija, pieniä tekijöitä on paljon. Juha Mätäsahon mielestä kilpailussa suurin kynnys on asiakkaan luottamuksen voittaminen. Sen vakuuttaminen, että juuri Deko-Talolla on tarjolla koti, joka asiakasta miellyttää.

Luottamuksesta on kyse myös tilitoimiston ja asiakkaan suhteessa. Olisi helppo sanoa, että totta ihmeessä Deko-Talo on valinnut Talenomin, koska toimitusjohtaja on entisiä talenomilaisia. Tosiasiassa Deko-Talo on luottanut Talenomiin perustamisestaan lähtien, vuodesta 2010. Koska kirjanpito hoituu aina oikein ja ajallaan, Mätäsaholla ei ole ollut syytä muuttaa toimivaa ratkaisua.

– Taloushallinnon rutiinit toimivat vimpan päälle. Data on olemassa, ja minä voin luottaa siihen, että se on oikein. Arki toimii niin, että minun eikä talouspäällikön tarvitse käyttää aikaa tiedon varmistamiseen ja exceleiden vahtimiseen.

Mätäsaho myöntää, että Deko-Talolla ollaan onnekkaassa asemassa. Paitsi että hänellä itsellään on taustaa taloushallinnossa, yrityksen talous- ja hallintopäällikkö on entinen tilintarkastaja. Muutoin tilitoimiston apu ja osaaminen olisivat varmasti arjessa tiuhasti tarpeen. Nyt suuressa arvossa on Talenomin jatkuva raportointi. Sen avulla Deko-Talossa ollaan talousasioissa jatkuvasti ajan tasalla, suunnitelmia on voitu tehdä ja toteuttaa ilman yllätyksiä.

Jotain oppia on jäänyt toimitusjohtajan takataskuun myös työvuosista Talenomilla.

– Muistan, että joillakin ei ollut tapana toimittaa tietoja tilitoimistolle, ja siitä tuli yllätyksiä. Tai sitten ne eivät seuranneet lukuja. Joutuivat tekemään kauheita säätöjä, Mätäsaho päivittelee.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät