fbpx
>
Barometri
24.11.2016

Barometri entistä tuoreempana ja laajempana: Pk-yritykset kasvavat nyt vauhdilla

Pk-yritykset kasvoivat syyskuussa vuodentakaisesta 8,0 %. Kuukausi oli paras teollisuudelle, missä kasvua oli 12,8 %. Palveluala kasvoi 4,4 %, rakentaminen 2,1 % ja kauppa 0,1 %.

Rakentaminen oli 3 kk:n (heinä-syyskuu 2016) tarkastelujaksolla paras kasvaja liikevaihdon kasvaessa 6,3 % edellisvuodesta. Palveluala kasvoi samaan aikaan 5,0 % ja teollisuus 4,8 %. Kaupan alalla 3 kk:n liikevaihdon muutos jäi 4,7 % pakkaselle.

Kasvukeskuksista kasvu oli vauhdikkainta Pirkanmaalla, kun syyskuun liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 15,0 %. Uudellamaalla liikevaihto kasvoi 7,4 % ja Pohjois-Pohjanmaalla 5,4 %.

3 kk:n liikevaihdon muutos oli Pohjois-Pohjanmaalla +5,5 %, Uudellamaalla +5,0 % ja Pirkanmaalla +3,2 %.

”Jo hyvin useiden muiden positiivisten indikaattoreiden lisäksi barometrimme osoittaa myös pk-yritysten kasvun voimistuneen edelleen. Isoa käännettä on odotettu vuosia, mutta muun muassa Venäjän tilanne pitkitti nousun alkamista vähintäänkin vuodella. Nyt pk-yrityksissä on kova hönkä päällä jo laajalla rintamalla. Ennen muuta pk-teollisuuden saaminen mukaan nousuvauhtiin on ilahduttavaa. Se merkitsee sitä, että yksityisen kulutuksen lisäksi myös investoinnit ovat lähteneet kasvuun. Rohkeasti ja luottavaisesti voi katsoa tulevaisuuteen”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola.

”Otimme mukaan nyt myös alueellista näkökulmaa. Kolmen kuukauden keskiarvolla heinä-syyskuussa Pohjois-Pohjanmaan veti niukasti pisimmän korren kasvussa. Liikevaihdon kasvu oli peräti 5,5% ja eipä Uusimaa paljoa siitä jäänyt. Pirkanmaan alue keskiarvolla mitattuna jäi muista, mutta syyskuussa se nousi aivan omalle tasolleen peräti 15% kasvullaan. Selkeästi kovinta kasvua on pitänyt tänä vuonna Uusimaa (+8,5%). Luku on jo todella korkea ja esimerkiksi rakentamisen puolelta on jo kuultu ylikuumenemishuolia. Lienetkö ne jo näkyvät hiukan rakentamisen luvuissa?”, sanoo Harri Tahkola.

Avaa Barometri kokonaisuudessaan TÄSTÄ.