Pk-yritysten liikevaihto kasvoi tammikuussa +14,83%: ”Sota on muuttanut ratkaisevasti näkymiä”

Barometri /
23.03.2022

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi tammikuussa +14,83% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen edeltävän kuukauden (marras-tammikuu) liikevaihdon kasvuvauhti oli +10,86%.

Liikevaihto kasvoi tammikuussa kaikilla pk-sektorin merkittävimmillä toimialoilla. Kaupan alalla liikevaihto kasvoi +11,02%, palvelusektorilla +8,61% ja teollisuudessa +18,55%. Rakentamisen hurjaa loikkaa (+47,89%) selittää poikkeuksellisen matala vuoden takainen vertauskohta, mutta kasvu näyttää vahvalta myös kolmen kuukauden liukumana (+21,33%).

Talenomin seuraamista maakunnista liikevaihto kasvoi tammikuussa Uudellamaalla +10,42%, Pirkanmaalla +10,95% ja Pohjois-Pohjanmaalla +12,60%.
 
”Lähes missä tahansa oloissa tammikuun erinomaiset liikevaihtoluvut olisivat vahvistaneet uskoa tulevaisuuteen. Sota Ukrainassa on kuitenkin muuttanut ratkaisevasti talouden näkymiä – puhumattakaan sen aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä sodan keskellä.
 
Julkistaessamme edellisen barometrin kiinnitimme huomiota kasvavaan huoleen inflaation kiihtymisestä. Nyt, kuukautta myöhemmin, hintojen nousua voi jo pitää kiistattomana makrotalouden ajurina ainakin lyhyellä aikavälillä. Koronapandemiasta muuta palvelusektoria pienemmillä vaurioilla selvinneen kuljetusalan vuoro on nyt kohdata ulkoinen shokki, kun polttoaine kallistuu nopeasti. Toimialan rajapinnat muuhun talouteen ovat niin laajoja, että kustannuspaine tuntuu nopeasti monen yrittäjän – ja kuluttajan – kukkarossa”, Talenomin markkinoinnista ja datapohjaisesta liiketoiminnasta vastaava johtaja Tuomas Iivanainen huomauttaa.

 

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät