Ennen ei kaikki ollut paremmin

Blogi /
Ravintolatiimi /
25.01.2022

Ravintola-alan rajoitukset ovat taas tiukentuneet. Vaikka alalla on menty vastatuuleen jo pitkään, korona leviää nyt sellaisella vauhdilla, että pahimmat ajat ovat oletettavasti vasta edessä. Toiveikkaimpien näkemysten mukaan tauti saataisiin selätettyä tämän vuoden aikana. Todennäköisesti rajoitukset kuitenkin häiritsevät totuttua toimintaa jossain muodossa pitkin vuotta.

Ilmassa on paljon kysymyksiä, joihin kenelläkään ei ole varmaa vastausta. Ei tiedetä, jääkö korona kausiflunssana elämään. Ei tiedetä, milloin rajoituksista päästään eroon. Se on kuitenkin varmaa, että moni asia on pandemian jälkeen toisin. Kaikki muutokset eivät silti ole huonompaan, vaikka tällä hetkellä siltä saattaa tuntua. Ja vaikka moni asia on koronan myötä muuttunut yllättäen ja pyytämättä, joihinkin muutoksiin voi myös varautua.

Tukut ovat nostaneet hintojaan useaan otteeseen viime vuoden aikana, ja inflaatio kiihtyy. Raaka-ainehintojen nousu tulisi päivittää myös omiin hintoihin. Ei kannata ottaa takkiin yhtään enempää kuin on pakko. Ei nyt eikä jatkossa.

 

 

Koronan myötä ruuan kotiinkuljetus on kasvanut merkittävästi. Jo nyt tiedetään, että ruuan kotiinkuljetus näyttelee isoa roolia myös pandemian jälkeen. Joillekin Wolt tai Foodora saattavat olla sopivin yhteistyökumppani, mutta lisäksi kannattaa punnita oman kotiinkuljetuspalvelun kannattavuutta. Myös keskuskeittiötyyppiset ratkaisut ovat tulevaisuutta. Niissä varsinaista ravintolaa ei ole lainkaan, toiminta perustuu annosten ulosmyyntiin.

Kun pandemiatilanne rauhoittuu, kysyntä purkautuu. Ihmiset ovat joutuneet perumaan ja lykkäämään erilaisia juhlia ja tilaisuuksia pian kahden vuoden ajan, ja jossain vaiheessa tulee tarve kokoontua joukolla yhteen. Ravintola-alalla on paikallaan varautua hyvissä ajoin siihen, että henkilöstöä on tarpeeksi, kun juhlabuumi alkaa. Eioon myyminen henkilöstöpulan vuoksi ei ehkä siinä kohdin ole hyvä ajatus. Avainhenkilöiden sitouttaminen kannattaisi pitää tärkeysjärjestyksessä korkealla, jos toki vuokratyövoimankin hyödyntämistä on mahdollisuuksien mukaan hyvä miettiä.

Vuoden pimeimmän ajan selättäminen antaa toivoa, kesä on taas askeleen lähempänä. Pandemian aikana ravintolat ovat pystyneet toimimaan kesäisin kohtalaisen normaalisti. Monessa ravintolassa kesäkaudella on rikottu jopa myyntiennätyksiä, ja kesän tuloilla on tasattu hiljaisten kuukausien menetyksiä. Tuleva kesä näyttääkin monen ravintolan tulevaisuuden suuntaa. Tulevaan sesonkiin kannattaa jo varautua – viisas varmistaa terassi- ja anniskeluluvat hyvissä ajoin.

Kustannustuen viides hakukierros on parhaillaan haettavissa, hakuaika päättyy helmikuun puolivälissä. Tuen ehdot rajaavat valitettavasti monia ravintoloita tuen ulkopuolelle, mutta omalta taloushallinnon asiantuntijaltasi voit varmistaa, onko tuki sinun yrityksesi haettavissa.

Tukala tilanne jatkuu vielä jonkun aikaa, mutta nyt tunnelin päässä on jo valoa. Toivoa on.

Ravintolatiimi

Blogin on kirjoittanut Ravintolan toimialatiimin taloushallinnon asiantuntijat.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät