Koskevatko uudet arvolisäveron erityisjärjestelmät sinun yritystäsi?

Blogi /
Katri Pehkonen /
11.10.2021

Uusi arvonlisäveron erityisjärjestelmä (OSS=One Stop Shop) on tullut voimaan 1.7.2021 ja se kattaa kaikki kuluttajille EU:ssa myydyt palvelut sekä EU:n sisäisen tavaroiden etämyynnin. Samalla on poistunut EU:n ulkopuolelta tulevien enintään 22 euron arvoisten lähetysten verovapaus, mikä tarkoittaa, että kaikki tuonnit ovat aina tullattava.

Jos yrityksesi harjoittaa säännöksen mukaista palvelujen/tavaroiden rajat ylittävää kuluttajakauppaa, tulee selvittää, koskevatko nämä uudet voimaan tulleet säädökset teitä. Tällöin tulee arvioida, miten muutokset vaikuttavat myyntiesi arvonlisäverokäsittelyyn ja sen myötä myös tarkistaa hinnoittelu ja toimitusehdot. Lisäksi ostajan maan verokantojen ja niiden muutosten huomioiminen on tärkeää yhtiösi toiminnan kannattavuuden näkökulmasta.

 

Muutoksen myötä myös sähköisten rajapintojen verovelvollisuutta koskevat säädökset muuttuivat. Jos verovelvollisena mahdollistat EU-kuluttajille tavaroiden luovutukset sähköisen rajapinnan, kuten markkinapaikan, alustan tai vastaavien välineiden kautta, katsotaan sinun olevan verovelvollinen tavaran luovuttajana seuraavissa tilanteissa: mahdollistat kolmansilta alueilta tai kolmansista maista tuotujen ja todelliselta arvoltaan enintään 150 euron lähetyksiin sisältyvien tavaroiden etämyynnin (IOSS=Import One Stop Shop) tai mahdollistat Yhteisöön sijoittautumattomien elinkeinoharjoittajien Yhteisön alueella suorittamat tavaroiden luovutukset muulle kuin elinkeinoharjoittajalle sähköisen rajapinnan kautta. Tällöin verovelvollisuus on yritykselläsi sähköisen rajapinnan tarjoavana elinkeinoharjoittajana.

Rekisteröityminen arvonlisäveron erityisjärjestelmään on vapaaehtoista, mutta se kuitenkin kannatta. Jos et myyjänä rekisteröi yritystäsi erityisjärjestelmään, on yrityksesi rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi kaikkiin niihin EU-maihin, joissa kuluttajat ovat ostaneet järjestelmän piiriin kuuluvia myymiäsi palveluita tai tavaroita.

Tarvittaessa pyydä lisätietoja juuri sinun yritystäsi koskevista säädöksistä omalta taloushallinnon asiantuntijaltasi ja tarkemmin tietoa aiheesta löytyy taloushallinnon asiantuntijamme Heidi Sassin blogista https://www.talenom.fi/arvonlisaveron-erityisjarjestelmat-1-7-2021-lahtien/ .

Katri Pehkonen

Yksikönjohtaja

Kirjoittaja Katri Pehkonen työskentelee yksikönjohtajana kaupantoimiala-asiakkaisiin keskittyneessä yksikössämme

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä