Samat säännöt rakkauteen ja kirjanpitoon

Blogi /
Satu Kanerva /
Jani Heiskanen /
16.06.2022

Yrityksen taloudenpidon ja parisuhteen rinnastaminen toisiinsa vaatii hieman mielikuvitusta, mutta on niissä oikeasti paljon samaa. Hyvä keskusteluyhteys, rehellisyys ja avoimuus, ennakointi ja selkeä vastuunjako vievät molemmissa pitkälle.

Kirjanpitäjän (ja puolison) kanssa kannattaa keskustella säännöllisesti. Kun yhteys on olemassa, asioihin tarttuminen on puolin ja toisin helppoa. Se voi säästää kalliilta virheiltä (ja isoilta riidoilta). On hyvä kertoa ajatuksistaan, toiveistaan ja etenkin suunnitelmistaan hyvissä ajoin. Jos kaavailet esimerkiksi uuden toimipisteen avaamista, voimme käydä nykyisen toimipaikan katteita läpi ja suunnitella yhdessä, millaisella kulurakenteella uuden paikan toiminnasta saadaan kannattavaa. Kerro rohkeasti, mitä lukuja seuraat ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Mietitään, millaisista raporteista olisi suurin mahdollinen hyöty liiketoiminnan johtamisen tukena. Ja jos jokin asia tuntuu epäselvältä tai vaikealta, pyydä ihmeessä apua. Kysymällä asiat selviävät.

Aikatauluistakin on hyvä puhua. Ja kun aikataulut on käyty yhdessä läpi, sovituista aikatauluista on tärkeä pitää kiinni. Venyvät ja paukkuvat aikataulut kiristävät taatusti pinnaa sekä kirjanpidossa että parisuhteessa.

Muista myös, että selkeä vastuunjako tekee arjesta sujuvaa. Aikaa ja energiaa ei tarvitse käyttää turhaan vääntämiseen, kun molemmat osapuolet tietävät, kuka vastaa mistäkin. Jos yhtiössä on esimerkiksi monta ravintolaa, on tärkeää tietää, ketkä ovat kirjanpidon yhteys- ja vastuuhenkilöt. Toiminta on silloin mutkatonta molemmin päin, ja hommat soljuvat sutjakasti.

Kirjanpitoaineiston toimittaminen kokonaisuudessaan ja ajallaan on edellytys sille, että niin yrittäjä kuin kirjanpitäjäkin ovat kartalla yrityksen tilanteesta. Oikea aineisto takaa, että raportit ovat oikein. Niiden avulla yrittäjä saa kuukausittain todellisen tiedon siitä, miten yrityksellä menee ja kirjanpitäjä taas pystyy tulkitsemaan yrityksen talouslukuja riittävällä tarkkuudella. Asiakkaan näkökulmasta pienet ostoskuitit satunnaisilta kauppareissuilta voivat tuntua pieneltä asialta, mutta me tilitoimistossa kaipaamme myös niitä kirjanpitoon. Ajattelemme aina asiakkaan etua ja haluamme, että hän saa kaikki arvolisäverot hyödynnettyä. Karhuamme siis kuitteja ja laskuja rasittavuuteen asti. Jos toimitat ne oma-aloitteisesti, pääsemme molemmat helpommalla – kirjanpitäjäkään ei halua nalkuttaa.

Jos tarvitset joskus jotain ekstraa, myös siihen löytyy apua. Raportit pankkiin tai muille sidosryhmille saat ladattua Talenom Onlinesta. Mikäli tarvitset tarkempia laskelmia, ilmoita niistä mahdollisimman pian. Autamme toki, mutta tarvitsemme laskelmien tekemiseen hieman aikaa.

Menestystä yrittämiseen (ja rakkauselämään)!

Satu Kanerva

Palvelupäällikkö

Jani Heiskanen

Palvelupäällikkö

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät