Turvaa kassasi sesongin ulkopuolella

Blogi /
Samuel Palojärvi, Johanna Saariniemi ja Jonna Kokko /
11.11.2021

Kiireinen ja tuottoisa sesonki on ohi mutta Maija ja Matti Matkailijoita hikoiluttaa kesähelteiden ohella epävarmuus rahojen riittävyydestä seuraavaan sesonkiin. Tilanne on joka kesä sama ja pariskunta elää jännityksessä aina seuraavan sesongin alkuun saakka. Matti ei turhia suunnittele, koska hän luottaa, että kaikki järjestyy. Maija sen sijaan huolehtii ja pohtii, riittävätkö rahat sesongin ulkopuolella?

 

 

Kassabudjetti

Maija kertoi huolensa omalle taloushallinnon asiantuntijalleen, joka ehdotti keskustelun pohjalta tulos- ja kassabudjetin tekemistä. Kassabudjetti on ennuste yrityksen maksuperusteisista tuloista ja menoista lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä. Verrattuna tulosbudjettiin kassabudjetti huomioi tuloslaskelman ulkopuoliset erät kuten esimerkiksi rahoittajien lyhennykset.  Kassabudjetti on erinomainen työkalu, jolla voidaan varmistaa rahojen riittävyys myös sesongin ulkopuolella. Kassabudjetti on erityisen hyödyllinen sesonkipainotteisilla aloilla kuten matkailualalla mutta tukee myös yrityksiä, joilla on taloudellisia haasteita.

Kassabudjetti laaditaan aina tulosbudjetin pohjalta, Talenomin Talousdaamit käsittelevät blogissaan tarkemmin budjetointia ja sen hyötyjä. Löydät linkit Talousdaamien blogiin uutisen lopusta.

 

 

Kuten rahavirtagraafi osoittaa sesongin ulkopuolinen rahavirta on negatiivinen ja pankkitilin rahat vähenevät kriittiselle tasolle ennen uuden sesongin alkua.

 

Kassabudjetin hyödyt

Nyt Maijalla on käytettävissään sekä yrityksen tulosbudjetti että seuraavan tilikauden kassabudjetti. Hän tietää, että yrityksen varat riittävät tulevalle tilikaudelle. Tämän lisäksi hän osaa varautua myös yllättäviin menoihin, tilikauden uusiin investointeihin ja mahdollisen lisärahoituksen tarpeeseen.

Raporttia katsellessa Matti tokaisee helpottuneena ’pitäisiköhän nyt tehdä investointisuunnitelma seuraavan tilikauden hankinnoista, kun rahat riittävät hiljaisen kauden yli’.

Yhdessä Talenomin taloushallinnon asiantuntijasi kanssa laadimme liiketoimintasi huomioiden tulos- ja kassabudjetin. Ota rohkeasti yhteyttä omaan taloushallinnon asiantuntijaasi niin muutetaan yhdessä jännitys varmuuden luvuiksi!

 

Talousdaamit käsittelevät budjettia ja sen hyötyjä videoblogissaan sekä blogissaan:

KATSO VIDEO

LUE BLOGI

Samuel Palojärvi

Taloushallinnon asiantuntija

Samuel työskentelee Talenomilla taloushallinnon asiantuntijana.

Johanna Saariniemi

Taloushallinnon asiantuntija

Johanna työskentelee Talenomilla taloushallinnon asiantuntijana.

Jonna Kokko

Taloushallinnon asiantuntija

Jonna työskentelee Talenomilla taloushallinnon asiantuntijana.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä