fbpx
>
Blogi
Susanna Mäkiranta & Juuli Ahosola
24.04.2019

Brexit – mitä jos siitä tulee sopimukseton?

Viime aikoina kiivas puheenaihe on ollut Britannian ero EU:sta. Koko jupakka alkoi lähes kolme vuotta sitten, kun Britannian kansanäänestyksessä äänestettiin asian puolesta. Erohakemus EU:lle jätettiin maaliskuussa 2017, josta käynnistyi kahden vuoden määräaika. EU-eron oli määrä astua voimaan 29.3.2019. Britannian parlamentin alahuone on hylännyt erosopimuksen tähän mennessä jo kolmeen kertaan, jonka jälkeen määräaikaa on pidennetty EU-johtajien toimesta 31.10.2019 asti. Britannian kannalta asian venyttäminen yli toukokuun 22. päivän tarkoittaisi kuitenkin sitä, että heidän tulisi järjestää Euroopan parlamentin vaalit. Vaaleista ei liene kuitenkaan hyötyä heille pitkällä tähtäimellä, jos ero on joka tapauksessa tulossa lähiaikoina.

Sopimuksellinen ero on varmastikin kaikkien osapuolten kannalta suotuisa ratkaisu, mutta sopimuksettomaan eroon on silti kehotettu varautumaan. Mitä se sitten tarkoittaisi suomalaisten yritysten kannalta?

Voidaan todeta, että sopimuksettomalla erolla olisi merkittäviä haitallisia vaikutuksia kaikkiin suomalaisiin yrityksiin, jotka harjoittavat vienti- tai tuontitoimintaa Britannian kanssa tai käyttävät valmistuksessaan Britanniassa tuotettua sisältöä, kuten raaka-aineita. Sopimuksettoman eron myötä Britanniasta tulisi kolmas maa, eikä sieltä tulevat hyödykkeet enää saisi EU:n sisämarkkinoiden etuja.

Suora vaikutus tulee niille yrityksille, jotka itse käyvät kauppaa brittien kanssa. Tavarakaupassa kaikki Britanniasta tuotava tavara tulee tullata ja tietyistä tavaroista tulee maksaa myös tulleja. EU:n sisällä tavara on voinut liikkua vapaasti, eikä tullauksia ole tarvittu. Tullauskuvio tuo mukanaan yrityksille lisää kustannuksia, hallinnollista vaivaa ja hitaampia toimituksia. Lisäksi joidenkin tavaroiden tuonti on rajoitettua tai jopa kokonaan kiellettyä kolmansista maista. Rajoituksia on muun muassa aseiden, kasvien, elintarvikkeiden, jätteiden ja lääkkeiden kohdalla. Myös viennin osalta tilanne hankaloituu jatkossa, sillä vietäessä tavaroita EU:n ulkopuolelle tavarat tulee vientitullata ja viejän on annettava Tullille viennin tulli-ilmoitus. Tiettyjen tavaroiden osalta on huolehdittava myös asianmukaiset vientiluvat sekä selvitettävä mahdolliset rajoitukset.

Ero koskettaa suoran kaupan lisäksi myös laajempaa yritysjoukkoa välillisesti. Vaikutuksia tulee siinäkin tapauksessa, että esimerkiksi yrityksen tavarantoimittaja on hankkinut tuotteita Briteistä. Tällä voi olla jatkossa vaikutusta tuotteiden hintoihin ja jopa saatavuuteen. Esimerkiksi suomalaiselle yrittäjälle – vaikkapa kampaamoyrittäjälle tai autokorjaajalle – voi koitua toimituskatkoja ja hinnanlisäyksiä ostaessaan brittiperäisiä tuotteita tukusta. Suomalaiset kauppaketjut ja apteekit ovatkin jo nyt varautuneet toimitusvaikeuksiin hankkimalla ennakkoon Britanniassa valmistettavia tuotteita. Lisäksi epävarmuutta hintojen kehitykseen voi aiheutua myös valuuttakurssiheittelyistä punnan ja euron välillä.

Kovan Brexitin vaikutukset olisivat siis kovin tuntuvat myös meille suomalaisille. Jokaisen yrityksen, jolla on edes välillinen kytkös brittituotteisiin, tulee viimeistään nyt varautua sopimuksettomaan eroon ja sen mukanaan tuomiin lisähaasteisiin. Jokaisen täytyy itse kartoittaa riskialueet ja tarvittavat konkreettiset toimet. Vaikutusten kartoitus voi tuntua vaikealta, mutta apua on saatavilla laajasti. Sitä tarjoavat erityisesti kauppakamarit, Tulli ja ulkoministeriö. Varotoimet ovat tarpeellisia mutta vielä on kuitenkin toivoa myös siitä, että ero saataisiin voimaan sovinnossa ja muutoksille saataisiin siirtymäaikaa. Allekirjoittajat ainakin uskovat, että terve järki lopulta voittaa!