Budjetti antaa valoa yrittäjän tielle

Blogi /
Kristiina Tikkanen /
28.09.2022

Yrityksen raha-asioihin voi suhtautua kahdella tavalla. Taloutta voi suunnitella tai vaihtoehtoisesti todeta kirjanpidon pohjalta jälkikäteen, että näin tämä nyt meni. Kukin tietysti yrittää tyylillään, mutta budjetin tekemisestä on hyötyä kaikenkokoisille yrityksille.

Budjetti on toimintasuunnitelma, joka auttaa kirjaamaan tavoitteet euroiksi. Se on lyhyen aikavälin suunnittelua, joka auttaa hahmottamaan näkymiä pitkälle tulevaan. Eurojen seuraaminen on huomattavasti helpompaa kuin epämääräisiin, ei-mitattaviin tavoitteisiin pyrkiminen.

Budjetti paljastaa yrityksen rahareiät ja hukatut mahdollisuudet. Ilman budjettia voi käydä niin, että yrittäjä tuhlaa aikaansa ja rahojaan taloudellisesti tuottamattomaan toimintaan. Budjetin avulla yrittäjä voi saada yritystoimintaan käyttämälleen ajalle ja vaivalle oikeasti vastinetta – parempaa tuottoa.

Syksy on luontevaa aikaa miettiä tulevaa vuotta. Kun käyttää budjettipohjana alkuvuoden kuukausittaisia toteumia, näkee tason, jolla nyt mennään. Tavoitteiden laittaminen perustason päälle kertoo puolestaan budjetin. Ei ehkä kannata havitella kuuta taivaalta, mutta pieni ponnistelu tavoitteiden eteen antaa puhtia tekemiseen. Jos tavoitteet ovat liian matalalla, ne eivät kannusta yrittämään.

Yleisimmin budjetti laaditaan seuraavalle vuodelle tai tilikaudelle. Budjetointitapoja on useita. Tavalla ei lopulta ole niin suurta merkitystä, tärkeintä on, että budjetin ylipäätään tekee. Siinä tulee paitsi kirjattua numeroita myös suunniteltua ja selkeytettyä tekemistä ja toiveita.

Esimerkiksi tulosbudjetti ennustaa tulosta meno- ja tuloarvioiden pohjalta ja näyttää yrityksen kasvun sekä kannattavuuden. Siinä kannattaa huomioida alan kehitys, ulkoisten tekijöiden vaikutus myyntiin ja kustannuksiin sekä mahdolliset suunnitelmat yrityksen toiminnan laajentamisesta ja tehostamisesta. Tulosbudjetissa ei huomioida arvonlisäveroa. Kassabudjetti auttaa puolestaan hahmottamaan, kuinka kauan yrityksen rahat riittävät. Kassabudjetti laaditaan tulosbudjetin pohjalta, ja siinä summat ovat arvonlisäverollisia.

Kun budjetti on tehty, on tärkeää seurata, kuinka suunnitelmat toteutuvat. Budjettipoikkeamalla seurataan toteutuneiden ja budjetoitujen lukujen eroa. Onnistunut budjetti kertoo yrityksen kannattavuudesta ja rahojen riittävyydestä, mutta sen lisäksi se auttaa hahmottamaan, onko myyntikate riittävä tai ovatko raaka-aineiden hinnat nousseet.

Budjetin avulla kiireinenkin yrittäjä oppii ymmärtämään yritystään ja yritystoimintaansa paremmin: miten ja milloin raha liikkuu kassassa, millainen on toiminnan ja tulosten välinen yhteys. Tarvittaessa budjettia voi muokata tilikauden aikana. Kaikkein parasta budjetoinnissa on, että kun yrittäjä on kaiken aikaa kartalla, huoli yrityksen kannattavuudesta vähenee. Yrittäjä tietää, mitä on tekemässä. Syyspimeällä autoilukin on helpompaa valot päällä.

Kristiina Tikkanen

Taloushallinnon asiantuntija

Kristiina Tikkanen työskentelee Talenomilla taloushallinnon asiantuntijana Raksa-yksikössä.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät