fbpx
>
Barometri
28.10.2020

Elokuu ei tuonut pk-sektorille vielä luvattua elpymistä, liikevaihto -4,43%: ”Kevään paniikkipysäytys ei toivottavasti toistu”

Pk-yritysten liikevaihto supistui elokuussa -4,43% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla pk-yritysten liikevaihto laski -2,92%.

Liikevaihto supistui elokuussa kaikilla pk-sektorin merkittävimmillä toimialoilla: rakentamisessa -11,66% (3kk: -9,24%), kaupan alalla -0,47% (-0,22%), palvelualoilla -3,37 (-2,17%) ja teollisuudessa -8,67% (-6,65%) vuoden takaiseen verrattuna.

Talenomin seuraamista maakunnista liikevaihto kasvoi Uudellamaalla 0,69% (-3,27%). Pirkanmaalla liikevaihto puolestaan supistui -10,96% (-2,60%). Pohjois-Pohjanmaalla laskua oli -8,07% (-2,47%).

”Siinä missä heinäkuun luvut antoivat toiveita nopeasta toipumisesta, elokuun liikevaihto pk-sektorilla oli pettymys. Yli neljän prosentin supistuminen vuoden takaiseen nähden ei näytä paperilla dramaattiselta verrattuna huhti-toukokuun lukuihin. Se on silti viime vuosien jyrkimpiä kuukausitason pudotuksia, joten toipumisesta ei voi valitettavasti vielä puhua.”

 ”Toimialat eivät kuitenkaan ole keskenään sisaruksia. Elokuun lukuja painaa erityisesti rakentamisen liikevaihdon kehitys, jossa kevään tautiepidemian vaikutus näkyy viiveellä. Palvelusektori ja erityisesti kaupan ala ovat puolestaan vähitellen palaamassa vauhtiin, joka edelsi koronaviruksen puhkeamista. Viranomaisilla pitäisi nyt päivitetyn lainsäädännön suomana olla hienojakoisempia keinoja rajoittaa viruksen leviämistä, joten kevään kaltainen talouden paniikkipysäytys toivottavasti ei toistu. Elämme silti epävarmoja aikoja, ja meillä jokaisella on vastuu itsemme ja läheistemme terveydestä”, Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala muistuttaa.

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.