fbpx
>
Blogi
Antti Halonen
11.03.2015

Harhakäsityksiä yrittäjyydestä

Suomessa joka toinen nuori pitää yrittäjyyttä houkuttelevana uravaihtoehtona, mutta silti vain joka kymmenes työelämässä oleva suomalainen lopulta päätyy yrittäjäksi. Usein yrittäjyyspelon taustalla on joko sitkeitä harhakäsityksiä tai yrittäjätuttavien pelottelua. Otetaanpa muutama esimerkki harhakäsityksistä.

Ensiksi: Yrittäjän pitää olla juuri tietynlainen ja toimia juuri tietyillä tavoilla. Pitää olla myyntihenkinen ja häikäilemätön. Luovakin täytyy tietysti olla, ja kaiken osaava ammattilainen; yrittäjänä ei nimittäin enää tuhlata aikaa opetteluun. Tämä kaikki on pelkkää propagandaa! Oikeasti tarvitaan vain idea ― ja rohkeutta aloittaa.

Toiseksi: Yrityksen perustamiseen liittyvä massiivinen byrokratia mietityttää. Ihan turhaan. Alkuvaiheessa yleensä riittää, että kolme asiaa laitetaan kuntoon: pankki-, tilitoimisto- ja vakuutusasiat. Uusyrityskeskuksista ja kehittämisyhtiöistä löytyy kattava rautaisannos perustietoa, ja lisäksi kumppaneita, jotka auttavat pientä korvausta vastaan tai jopa veloituksetta.

Kolmanneksi: Kuinka moni yrittäjyyttä suunnitteleva pitää valmiin bisneksen ostamista todellisena vaihtoehtona yrittäjyysuran aloittamiselle? Ne tyypit ovat nimittäin harvassa kuin kanan hampaat. Kuitenkin ostetulla liiketoiminnalla on kolminkertainen todennäköisyys menestyä verrattuna tyhjästä perustettuun. Rekisterit ovat täynnä myytäviä yrityksiä, joten ei muuta kuin kehittämisyhtiön ovikelloa rimputtamaan!

Neljänneksi: Innovatiivisuudesta on tullut lähes synonyymi startup-yrittäjyydelle. Hämmentävän usein satunnaiselle tarkkailijalle välittyy kuva, että uusia menestystarinoita syntyy vain innovaatioista, ja jos sellaista ei takataskussa ole, yrittäjyydestä on turha haaveilla. Tämä kuva on hirvittävän väärä! Myös vanhoilla ratkaisuilla ja kilpailluilla toimialoilla voi menestyä. Tästä on paljon esimerkkejä.

Viidenneksi: Jos yrittäjäksi lähtee, siinä pitää sitten viihtyä niin kauan että pumppu pettää? Höpö höpö. Mikä laki kieltää yrittäjältä paluun työntekijäksi tai opiskelijaksi? Sitä paitsi bisnestäkin voi vaihtaa. Moni menestyvä yrittäjä on testannut montaa eri konseptia ennen kuin toimiva on löytynyt. Ei kannata tuhlata elämäänsä huonosti kannattavassa bisneksessä, jos on lahjoja muuhunkin.

Ja sitten se pelottelu.

Moni meistä tuntee yrittäjiä, jotka hokevat ”ympäripyöreää päivää” kuin jotain pyhää mantraa ja tolkuttavat kaikille vastaantulijoille, että verotus sen kun kiristyy ja ei tässä mitään lomia ole ehditty pitää sitten vuoden 1995. Se positiivinen puoli, mitä yrittäjä itsekin yrittäjyydessä arvostaa, jää yleensä kertomatta, ja niinpä se liiketoimintasuunnitelmaa väsäävä veljenpoika saattaa jättää yrityksensä perustamatta.

Yrittäjyyttä suunnittelevalle ajattelematon töksäytys vapaa-ajan menettämisestä on pahimmanlaatuista vastamyrkkyä, joten eiköhän töksäytellä mieluummin jotain myönteistä, joohan?