Vantaalainen LVI-Trio on ollut Martti Saarnion korkeakoulu lvi-alaan. Hän aloitti yrityksessä 17-vuotiaana ammattikoululaisena. Palo oppimiseen oli kova, joten koulusta lähettivät sinne työharjoitteluun, jotta oppia karttuisi lisää. Vajaat 30 vuotta myöhemmin mies nimitettiin LVI-Trion toimitusjohtajaksi. Oppi meni perille.
Saarniosta tuli putkiasentaja ihan vain siksi, että hän näki pikkupoikana putkimiehen työssään. Kun putkimies sytytti Saarnioiden kotipihalla kaasupillin, päätös oli selvä. Kaasupillin liekki sinetöi tulevaisuuden suunnitelmat. Sitä hän ei tosin pikkupoikana arvannut, että tie veisi miljoonabisnestä pyörittävän yrityksen toimitusjohtajaksi asti.
LVI-Trio oli yksi Suomen suurimmista lvi-alan perheyrityksistä, nyt se on osa QMG Partners -yritysverkostoa. Liikevaihto oli viime vuonna 24 miljoonaa euroa, työntekijöitä on 130. Huippuvuosista on tultu alas, mutta toisaalta pahimmat aallonpohjat ovat takana. LVI-Trio kipusi 1990-luvun lamasta kuiville roskapankin ja yrityssaneerauksen kautta. Sen kokemuksen jälkeen Saarnion rooli yrityksessä muuttui, työntekijästä tuli yksi omistajista.
– Tosi hyvä, että on muitakin vastuunkantajia, ei tarvitse olla asioiden kanssa yksin. Yhdessä tekeminen on ollut hieno asia. Se on mahdollistanut perheen ja työelämän yhteensovittamisen, on voinut pitää lomia, Martti Saarnio kertoo.
Hän arvostaa sitä, että LVI-Triossa moneen tehtävään on saanut kasvaa talon sisällä. Valmista ei ole ollut, tehtäviin on kasvettu sitä mukaa kun yrityskin on kasvanut. Oman kasvun myötä asioita on oppinut katsomaan laajemmin, ymmärtämään, mikä merkitys asioilla on toisiinsa. Vuonna 2013 Saarniosta tehtiin tytäryhtiön, Trio Ilmastoinnin toimitusjohtaja, kolme vuotta myöhemmin hänet nimitettiin koko konsernin toimitusjohtajaksi. Tänä syksynä sekä Trio Ilmastointi että toinen tytäryhtiö, Trio Korjausrakentaja, fuusioitiin emoyhtiöön.
Alan muutos on ollut valtava
LVI-Trio aloitti 1986 putkifirmana. Nykyään se on korjausrakentamisen talo, joka tarjoaa asiakkailleen monenlaisia palveluita linjasaneerauksista pieniin ja nopeisiin korjaustöihin sekä talotekniikan huoltoon. Osaajien löytäminen on ollut Saarnion mielestä alalle leimallista. Varsinkin huoltotöissä on hänen mukaansa tarve itsenäisille vastuunkantajille – johtajan aika ei riitä jokaiselle työmaalle, moneen eri paikkaan.
Martti Saarnion työuran aikana lvi-ala on muuttunut valtavasti. Materiaalit, työkalut ja tekninen kehitys on ollut suurta. Tämä on hänen mukaansa mahdollistanut sen, että alalla voivat nykyisin työskennellä menestyksekkäästi hyvinkin erityyppiset ihmiset.
– Ennen vaadittiin raakaa voimaa, nykyisin on paljon korkeaakin tekniikkaa.
Etenkin energia-asioiden muutokset – viimeisimpänä lämpöpumppujen suosion kasvu – ovat vieneet alaa eteenpäin. Vaikka tekniikalla on aiempaa isompi merkitys, Saarnio korostaa, että it-osaaminen ei saa olla lvi-alalla itsetarkoitus.
– Sen tehtävä on tukea meidän alaamme. Että tieto on saatavilla ja sitä pystytään jalostamaan. Se on merkittävä asia.
Tiedon tarve on kasvanut
Tiedosta oli kysymys myös silloin, kun LVI-Trio siirtyi pari vuotta sitten Talenomin asiakkaaksi. LVI-Trio oli kasvanut pienestä yrityksestä pikkuhiljaa keskisuureksi, eikä perinteinen kirjanpito enää riittänyt menestyksekkääseen johtamiseen. Yrityksellä oli tarve saada talousasioihin täysverinen yhteistyökumppani.
– Saimme paljon muutakin kuin kirjanpitopalvelut. Saimme ammattimaisen otteen talouteen ja raportointiin, yrityksen talousasioiden hoitoon kokonaisuudessaan.
LVI-Trion aiempi tilitoimisto oli pieni. Se tuotti raportit muutaman kuukauden välein sekä tilivuoden päätyttyä. Nyt yritys saa tuloslaskelmatasoisia raportteja kuukausittain, myös eri liiketoiminnoista.
– Lukujen pohjalta voimme katsoa, mihin pitää puuttua. Jos meillä on jossain operatiivisessa asiassa ongelmia, raportit vahvistavat johdon arkipäivän näkemystä siitä. Joskus ne tuovat jotain esillekin, Saarnio selvittää.
Talenomin tuottamia raportteja jalostetaan LVI-Triossa eteenpäin, projektiliiketoiminnassa niiden pohjalta tehdään erilaisia jaksotuksia. Talenom Onlinen kautta yrityksessä seurataan, kuinka laskutus kehittyy, miten kassavirrat elävät. Saarnio kertoo tuloslaskelmista, maksuehdotelmista, kassavirtalaskelmista ja tulosraporteista sujuvasti. Hän myöntää, että ilman Talenomia LVI-Triossa ei puhuttaisi jaksotuksistakaan. Hänen mukaansa se oli portti nykypäivän toimintaan.
– Me olemme kaikki putkimiehiä. Talenom on valmentanut meidät siihen, missä tänä päivänä ollaan. Nyt meillä on jatkuvasti reaaliaikaista tietoa.
Välittäminen on ykkösasia
Kun Martti Saarnio ja kumppanit taannoin pohtivat tilitoimiston vaihtoa, yksi asia oli selvä. Saarnio ei halunnut virkamiesmäistä kirjanpitoa. Hän halusi myös kumppanuutta.
– Suomi on täynnä hyviä järjestelmiä, hommat osataan. Se mikä erottaa, on ihmisten välinen tekeminen, aidosti mukana eläminen. Pohditaan, miten voidaan yhdessä menestyä paremmin.
– Pelkkä käytännön työsuorite, että onnistuu tekemään kirjanpidon ja antamaan raportit, se ei riitä. Mennään henkiselle puolelle, asioista ja ihmisistä välittämiseen.
Talenomin ihmiset tekivät vaikutuksen toimitusjohtaja Saarnioon ensikontaktista alkaen. Myyntimies laittoi hänen mukaansa persoonansa likoon, syntyi kuva, että LVI-Trio on hyvissä käsissä. Toki yrityksessä epäiltiin ensin, että myyjän osoittama henkilökohtainen sitoutuminen on vain yksittäisen ihmisen välittämistä. Että näinköhän sama meno jatkuu. Jatkui se, jatkuu edelleen.
– Yrityksen johtaminen voi olla yksinäisen miehen hommaa. Pitää olla ihmisiä, joiden kanssa saa käydä asioita läpi, Saarnio miettii tilitoimiston roolia.
Välittämisen periaatetta LVI-Trio noudattaa myös omassa toiminnassaan ja asiakaspalvelussaan. Hän kertoo joskus pohtineensa, ettei kukaan muu osaa tehdä asioita yhtä hyvin kuin he.
– Se on oikeasti harha. Miten me voimme erottautua muista, on ote työhön, se, kuinka välittäminen näkyy, Saarnio sanoo.