Mikä ihmeen digitaalisuus?

Blogi /
Sakari Jorma /
09.09.2015

Digitaalisuudesta puhutaan paljon, mutta mitä se oikein on? Miten digitaalisuus näkyy työssämme? Entä miten se on muuttanut tai tulee muuttamaan meidän maailmaamme?

Digibarometri 2015:n mukaan Suomella on maailman parhaat edellytykset hyötyä syvenevästä digitalisoitumisesta infrastruktuurinsa ja osaamisensa puolesta.

Olen työskennellyt viimeiset 10 vuotta pitkälti Keski-Euroopan maissa, joissa barometrin mukaan digitaalinen infrastruktuuri ja osaaminen ovat heikompia kuin Suomessa. Tämä ei ole kuitenkaan ollut esteenä digitaalisuuden tuomien mahdollisuuksien hyödyntämiselle. Olen saanut todistaa todellisten innovaatioiden aallon, jossa esimerkiksi raskaasta kivijalkarakenteisesta kaupasta rakennetaan kivijalkaa vastaava kuluttajakokemus verkkoon (www.johnlewis.com ). Israelissa Coca-cola automatisoi limsa-automaattiensa valvonnan siten, että aina kun juoma-automaatissa on tarvetta täytölle, huolto-organisaatiolle tulee mobiililaitteeseen tieto täyttötarpeesta.

Digitaalisuus ei ole meillä enää vain sitä, että voidaanko veroilmoitus tehdä verkossa tai onko tiliotteet tai palkkanauhat verkossa näkyvillä. Verkossa toimivan palvelun olemassaolo riitti vielä kymmenen vuotta sitten. Kohta huomattiin, että palveluiden turvallisuudessa on parannettavaa. Ja on vielä nykyisinkin. Olet kaiketi törmännyt uutisissa lähihistorian erikoisimpaan ja samalla uskomattoman vakavaan tietomurtoon, jossa Ashley Madison nimiseen treffipalveluun murtautunut ”the impact team” -hakkeriryhmä onnistui varastamaan arviolta 37 miljoonan ihmisen käyttäjätiedot (lue juttu HS.fi:stä). Se mikä tästä esimerkistä tekee erityisen ja samalla myös vakavan on se, että kyseinen palvelu sisältää erittäin arkaluonteista informaatiota palvelun käyttäjistä. Käyttäjistä, jotka samalla asettivat edustamansa yritykset ja instituutiot kyseenalaiseen valoon (lue Fortune.com -artikkeli aiheesta).

Digitaalisten palveluiden viimeisin trendi on loputtomat panostukset helppokäyttöisyyteen. Applen iTunes on hyvä esimerkki helpommasta käyttäjäkokemuksesta sekä uudesta liiketoimintamallista. Vieläkö muistatte mitä tapahtui musiikin levittämiselle, levyjen ostamiselle ja rojaltien valvonnalle, kun Apple sai aikaan keskitetyn digitaalisen jakelukanavan musiikille? Kuinka moni teistä vielä ostaa ”levynsä” oikeasta kivijalkakaupasta?

Palvelun pitää integroitua ympäristöönsä siten, että käyttäjä saa kaiken keskitetysti, intuitiivisesti ja mieluiten kaikilla päätelaitteilla. Tämä on nykypäivää, tämä on digitaalisten palveluiden kehittymistä!

Digitalisoituminen muuttaa maailmaa. Mutta miksi? Miksi jatkuvat investoinnit digitaalisiin palveluihin ovat perusteltuja? Siksi, koska asiakkaat tarvitsevat enemmän ja helpommin. Digitaalisissa palveluissa, asiakas on kuningas!

– Sakke

Sakari Jorma

Teknologiajohtaja, CTO, CIO

Talenom

Sakari Jorma

Sakari Jorma

Teknologia- ja digijohtaja

Kirjoittaja Sakari Jorma on toiminut Talenomin teknologiajohtajana vuodesta 2015 lähtien. Vuosina 2012–2015 Sakari työskenteli saksalaisen Software AG:n palveluksessa johtaen Informaatio ja Data -alueen liiketoimintaa ja liiketoiminnan kehitystä globaalisti. Aiemmin hän on työskennellyt pitkään Nokia Oyj:n palveluksessa, jossa hän viimeksi johti Ydintietopalveluiden ICT yksikköä globaalisti.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät