>
Barometri
19.05.2020

Pk-sektorin liikevaihto maaliskuussa sulkutoimien myötä -1,17% pakkaselle: ”Matkailu- ja ravintola-alan romahdus ennakoitua pahempi”

Pk-yritysten liikevaihto supistui maaliskuussa -1,17% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (Q1) pk-yritysten liikevaihto kasvoi +2,24%.

Keskeisistä toimialoista maaliskuussa miinukselle painuivat palvelualat -8,20% (Q1: -0,21%) sekä kaupanala -4,68% (-2,96%). Rakennusalalla koronasukellus ei näkynyt, vaan kasvua tuli +11,28% (+10,24%). Teollisuudessakin päädyttiin vielä +4,24% kasvuun (+2,27%).

Talenomin seuraamissa maakunnissa liikevaihto laski maaliskuussa Uudellamaalla -4,05% (-0,34%) ja Pohjois-Pohjanmaalla -5,66% (-0,41%). Pirkanmaalla päästiin vielä plussalle +0,57% (+1,35%).

”Pk-sektorin kasvu on levännyt jo vuoden ajan palvelujen ja rakentamisen harteilla, ja nyt ensiksi mainittu sai vakavan iskun. Reagointi koronaepidemiaan Suomessa ja maailmalla käytännössä pysäytti kotimaisen kysynnän maaliskuun puolivälissä, ja se riitti vetämään palvelualojen koko kvartaalin pakkaselle. Ennakoimme viime katsauksessamme matkailu- ja ravintola-alan liikevaihdon romahtaneen maaliskuussa lähes 30%, mutta nyt vahvistuneiden tietojen perusteella laskua tuli jopa yli 40%. Näin ollen huhtikuulta saattaa olla olla tiedossa jopa 80 prosentin tai pahempikin sukellus.

 “Suomessa päättäjät niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella ovat joutuneet tekemään nopeita päätöksiä olosuhteissa, joita kukaan ei voi väittää helpoiksi. Vasta aika tulee näyttämään, mitkä päätöksistä olivat oikea-aikaisia tai oikein mitoitettuja. Suhtaudumme myönteisesti viime viikolla viestittyyn ajatukseen yritysten yleistuesta, mutta kaipaamme vielä täsmennyksiä erityisesti sen aikataulusta. Mitä nopeammin päätökset ja tuet saadaan liikkeelle, sitä enemmän ehditään pelastaa yrityksiä ja työpaikkoja”, Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala muistuttaa.

 

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous