fbpx
>
Barometri
19.08.2020

Pk-sektorin liikevaihto supistui 9 prosenttia toisella kvartaalilla: ”Kesäkuussa selviä merkkejä toipumisesta”

Pk-yritysten liikevaihto supistui kesäkuussa -3,59% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla pk-yritysten liikevaihto laski -9,00%.

Pk-sektorin keskeisistä toimialoista kesäkuussa liikevaihto kasvoi rakentamisessa +0,92%, kaupan alalla +3,64% ja teollisuudessa +4,03% vuoden takaiseen verrattuna. Palvelualojen liikevaihto supistui -2,42% kesäkuussa. Rakentaminen pysyi myös kvartaalitarkastelussa plussalla (+1,54%) muiden jäädessä pakkaselle: kauppa -7,69%, teollisuus -7,42% ja palvelut -11,44%.

Liikevaihto supistui Talenomin seuraamista maakunnista Uudellamaalla -6,93% (Q2: -9,80%), mutta kasvoi Pirkanmaalla +0,30% (-6,64%) ja Pohjois-Pohjanmaalla +0,60% (-10,58%).

”Kesäkuun lukuja odoteltiin kovasti, ja ne näyttävät vahvistavan monien tekemiä arkihavaintoja elpymisestä. Kakkoskvartaali oli kokonaisuudessaan murheellinen, mutta suunta on nyt oikea. Kesäkuussa nähdyt selvät toipumisen merkit tuovat toivoa vuoden jälkipuoliskolle.”

 “Viime viikolla Tilastokeskus julkaisi ennakkotietona Suomen talouden supistuneen -4,9% toisella vuosineljänneksellä. Uutinen aiheutti pienen kohun, koska pudotus oli paljon ennakoitua pienempi. Luku täsmentynee vielä, mutta saattaa hyvinkin olla oikean suuntainen. Kevään sulkutoimet kurittivat erityisesti palveluvaltaista pk-sektoria, joten talouden voi kokonaisuutena olettaa selvinneen pienemmillä kolhuilla”, Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala arvioi.

 

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.