fbpx
>
Barometri
18.06.2020

Pk-sektorin liikevaihto syöksyi huhtikuussa -11,62% pakkaselle: ”Koronakuopan syvyys alkaa selvitä”

Pk-yritysten liikevaihto supistui huhtikuussa -11,62% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla pk-yritysten liikevaihto laski -2,05%.

Keskeisistä toimialoista vain rakentaminen (+1,78%) jäi huhtikuussa plussalle. Teollisuuden liikevaihto supistui -9,13%, kaupan alan -10,97% ja palvelujen jopa -12,46% vuoden takaiseen verrattuna.

Liikevaihto laski kaikissa Talenomin seuraamissa maakunnissa: Uudellamaalla -9,58%, Pirkanmaalla -7,54% ja Pohjois-Pohjanmaalla -13,25%.

”Huhtikuu oli ns. karateenikuukausi, jolloin liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset olivat täysimääräisesti voimassa. Se näkyy odotetusti yritysten liikevaihdossa, ja odotetusti erityisesti palvelu- ja kaupan aloilla. Paljon on jo ehtinyt muuttua, ja olemme iloisia asteittaisesta paluusta kohti tavanomaisempaa toimintaympäristöä. Erityisesti ajatuksissamme ovat yrittäjät perheineen, joista monille viime kuukaudet ovat olleet todellista selviytymistaistelua.

Hallituksen kesäkuussa päättämä 5,5 miljardin euron lisätalousarvio on kokoluokassaan poikkeuksellinen ja tulee varmasti tarpeeseen. Samalla on kuitenkin oltava tarkkana, että velalla maksettava tuki todella kohdentuu talouden elvytykseen. Avoimena taloutena meihin vaikuttavat toki myös muiden toimet, ja esimerkiksi Saksan päätös 130 miljardin euron tuesta saattaa olla erityisesti suomalaiselle vientiteollisuudelle ja sitä kautta koko taloudelleeme jopa kotoperäisiä päätöksiä merkittävämpi”, Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala muistuttaa.

 

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.