fbpx
>
Barometri
19.02.2020

Pk-sektorin yritysten vire taittui: ”Noususuhdanteeseen selvä stoppi viimeisellä vuosineljänneksellä”

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi joulukuussa +0,92% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (loka-joulukuu) pk-yritysten liikevaihto kasvoi +0,05%. 

Keskeisistä toimialoista varsinaista kasvua tapahtui ainoastaan palvelualoilla. Joulukuun kasvu +5,1% riitti nostamaan vuoden kvartaalin kasvuksi +4,06%. Taakse jäivät joulukuussa niin rakentaminen (+2,93%), kauppa (+0,39%) kuin teollisuuskin (-0,24%). Kvartaalitasolla kehitys jäi melko vaisuksi: rakentaminen -1,08%, kauppa +0,72% ja teollisuus -2,69%.

Talenomin seuraamissa maakunnissa liikevaihto kasvoi joulukuussa Uudellamaalla +1,77% (Q4 = +1,38%), Pirkanmaalla +0,32% (+1,07%) ja Pohjois-Pohjanmaalla +4,63% (+1,04%).

”Loppuvuonna pk-sektorin kasvuluvut päättyivät vaisuihin nollalukemiin ja noususuhdanteeseen tuli selvä stoppi. Viikon aikana olemme kuulleet samansuuntaisia viestejä muistakin lähteistä – Eurostatin ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote supistui vuoden viimeisellä kvartaalilla -0,4%. Trendi on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa, joten varsinaisesta yllätyksestä ei ollut kyse.

Käytännössä yhteiskunta menee tällä hetkellä taaksepäin, kun yritysten liikevaihdon kehitys on palkkainflaatiota pienempää. Näin on ollut nyt 3 kuukautta. Liikevaihdon ollessa paikallaan yritykset joutuvat etsimään säästöjä ja keksimään uusia tulonlähteitä turvatakseen tulevaisuuttaan. Vasta kun yritykset saavuttavat yli 2% liikevaihdon kasvun (eli palkkainflaatiota suuremman), niin ne alkavat uudelleen työllistämään. Valitettavasti siihen asti joudumme kuulemaan ikäviä uutisia ja sopeutumaan tilanteeseen.  

Suomen Pankki ennustaa tälle vuodelle 0,9 prosentin kasvua, ja siihenkin pääsemisessä on nykylukujen valossa tekemistä. Alku vuosi tulee näyttelemään suurta roolia sen suhteen, että saadaanko kasvu vielä jatkumaan vai onko käänne huonompaan pitkäkestoista. Ottaisimme kovin mielellämme vastaan kasvua, vaikka sitten maltillistakin”, Otto-Pekka Huhtala huomauttaa.

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.