fbpx
>
Barometri
22.04.2020

Pk-yritykset helmikuussa plussalla, ”Toivonkipinä oli hetken nähtävissä”

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi helmikuussa +6,65% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (joulu-helmikuu) pk-yritysten liikevaihto kasvoi +2,54%.

Keskeisistä toimialoista palvelualat kasvoivat helmikuussa +5,50% (3kk: +4,17%) ja teollisuus +3,76% (+0,77%). Rakennusalalla kasvu oli jopa +13,11% (+7,45%), mutta alalle on tyypillistä voimakas kuukausikohtainen vaihtelu. Kaupan alalla liikevaihto sen sijaan laski –2,15% (-1,27%).

Talenomin seuraamissa maakunnissa liikevaihto kasvoi helmikuussa Uudellamaalla +3,22% (+1,60%), Pirkanmaalla +1,37% (+1,27%) ja Pohjois-Pohjanmaalla +0,52% (+3,02%).

”Ennakkotietomme maaliskuulta osoittavat pk-yritysten laskutuksen romahtaneen esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla jopa 30%. Nyt vahvistuneet tiedot ovat helmikuulta, joka oli viimeinen kuukausi ennen kuin koronaviruspandemian vaikutukset alkoivat kunnolla näkyä Suomessa. Ilman poikkeusoloja pk-sektorilla oli nähtävissä jopa pieni toivonkipinä heikon vuodenvaihteen jälkeen.“

“Hallitus on esitellyt listan erilaisia tukitoimenpiteitä, mutta niiden ongelmana on tuen hakemisen monimutkaisuus ja myöntämisen hitaus. Kesäkuulle venyvä tukipäätös ei auta, kun huhtikuun vuokrat ja palkat pitäisi saada maksuun nyt. Pk-yritykset tarvitsevat nyt nopeita, vaikuttavia ja luottamusta luovia toimenpiteitä. Esimerkiksi yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksujen ottaminen väliaikaisesti valtion vastuulle voisi olla sellainen. Yritysten kannalta tärkein seikka on luonnollisesti paluu normaaliin, joten hallituksen tulisi pystyä antamaan askelmerkit paluuseen Saksan tavoin. Tämä vahvistaisi luottamusta ja antaisi toivoa tulevasta, mikä auttaisi yrityksiä taistelemaan pahimman yli”, Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala arvioi.


Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.