>
Barometri
22.05.2017

Pk-yritykset kasvoivat kiivaasti ensimmäisen vuosineljänneksen – rakennusalan maaliskuu peräti +34,7 %

Pk-yritykset jatkoivat erinomaista kasvuaan maaliskuussa. Yritysten liikevaihto oli maaliskuussa 12,1 % parempi kuin edellisvuonna. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla liikevaihto kasvoi 13,4 % (tammikuu – maaliskuu 2017). Maaliskuussa toimialoista erityisesti rakentaminen ja teollisuus kasvoivat merkittävästi viime vuodesta: rakennusala ylsi peräti 34,7 %:n kasvulukemaan, samalla kun teollisuus paransi 24,0 %. Myös kaupan ala ja palvelut paransivat edellisvuodesta. Palvelujen liikevaihto kasvoi 12,5 %, kun taas kauppa nosti liikevaihtoaan 4,1 %. 

Sekä rakentaminen että teollisuus olivat parhaita kasvutoimialoja myös kolmen kuukauden tarkastelujaksolla. Tammi-maaliskuussa rakennusala kasvoi edellisvuodesta 24,9 % ja teollisuus 18,3 %. Palvelujen liikevaihto parani 13,8 %, kun taas kaupan alan kasvu oli maltillisempaa: 3,7 %.

Maaliskuussa kaikki tarkasteltavat alueet ylsivät yli kymmenen prosentin kasvuun. Liikevaihdon muutos vuoden 2016 maaliskuusta oli Uudellamaalla +14,5 %, Pirkanmaalla 11,4 % ja Pohjois-Pohjanmaalla 12,4 %.

Tammi-maaliskuussa pk-yritysten liikevaihto kasvoi Uudellamaalla 16,9 %, Pirkanmaalla 7,8 % ja Pohjois-Pohjanmaalla 12,6 % edellisvuoteen verrattuna.

”Maaliskuun kasvulukemat vahvistavat sen, että pk-yritysten ensimmäinen vuosineljännes on ollut nousukautta parhaimmillaan. Tammi-maaliskuussa hyppy edellisvuodesta oli peräti 13,4 %, enkä ihmettele, vaikka kyseessä olisi paras vuosineljännes kokonaiseen vuosikymmeneen. Eritoten rakennusala elää nyt kulta-aikaa. 

Suomen taloudessa positiiviset merkit ovat olleet ilmoilla jo tovin ennen vuodenvaihetta, mutta nyt nousukautta on enää mahdoton kiistää. Päinvastoin, yrittäjän on syytä ottaa kansantalouden puhaltama myötätuuli huomioon tarkastellessaan tulevia näkymiään. Isossa kuvassa sopeuttamislaskelmat on nyt siirretty sivuun investointilaskelmien tieltä”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Jussi Paaso.

Avaa Barometri kokonaisuudessaan TÄSTÄ.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous