fbpx
>
Barometri
21.06.2017

Pk-yrityksissä alkuvuoden kiivaan kasvun jälkeen maltillisempi huhtikuu

Huhtikuussa pk-yritysten liikevaihto kasvoi alkuvuotta maltillisemmin edellisvuoden huhtikuusta, kasvu jäi 0,5 %:n tasolle. Hyvät edelliskuukaudet pitivät kuitenkin kolmen kuukauden keskiarvon selkeästi positiivisena: kasvu oli 6,6 % (tarkastelujaksona helmikuu-huhtikuu 2017). Toimialoista palvelut ainoana toimialana tarkasteltavista ylsi plussan puolelle 8,1 %:n kasvullaan. Muilla toimialoilla luvut päätyivät pakkaselle: huhtikuussa rakennusalan liikevaihto oli 4,4 % heikompi, kun taas kaupan alan 8,9 % ja teollisuuden 5,0 %.

Teollisuus ja rakentaminen onnistuivat pitämään helmi-huhtikuun keskiarvokasvun plussalla edelliskuukausien loistavan kasvun ansiosta: teollisuus kasvoi helmi-huhtikuussa edellisvuodesta keskiarvolta 8,8 % ja rakentaminen 13,8 %. Palvelujen kolmen kuukauden keskiarvo näytti kasvua 10,7 %. Kaupan alan vaatimaton kasvu maaliskuussa ja kehno menestys huhtikuussa vetivät kyseisen alan kolmen kuukauden keskiarvon pakkaselle -2,6 prosenttiin.

Alueellisesti huhtikuussa kasvu edellisvuoden samasta kuukaudesta painottui selkeästi Pirkanmaalle kasvulukeman ollessa 9,3 %. Uudellamaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla kasvu oli varovaisempaa, ensin mainitulla 3,2 % ja jälkimmäisellä 2,5 %.

Siitä huolimatta kolmen kuukauden tarkastelujaksolla helmikuusta huhtikuuhun 2017 tarkasteltavien alueiden kasvu oli varsin tasaista johtuen Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvästä menestyksestä edeltävinä kuukausina. Pirkanmaalla pk-yritykset paransivat helmi-huhtikuussa keskiarvolta 9,1 % edellisvuodesta, Uudellamaalla 7,9 % ja Pohjois-Pohjanmaalla 7,5 %.

”Yksittäinen rauhallisempi kuukausi ei muuta sitä, että nyt eletään vahvaa nousukautta. Alkuvuoden 2017 tammi-huhtikuussa kasvua oli peräti 10,7 % ja koko barometrin ajalta syyskuusta 2016 huhtikuuhun 2017 kasvua tuli 6,5 %. Eikä tulkintaa nousukaudesta tarvitse tehdä yksin Talenomin barometrin perusteella. Tilastokeskus julkaisee omat lukunsa noin kuukausi Talenomin jälkeen ja 15.6.2017 julkaistut ensimmäisen vuosineljänneksen toimialojen suhdanneanalyysit ovat hyvin lähellä Talenomin barometrin tuloksia.

Tästä huolimatta jokaisen yrityksen tulisi seurata ja arvioida myös kuukausikohtaisia tunnuslukujaan. Huhtikuun luvuissa on varmasti pienille ja keskisuurille yrityksille jotakin opittavaa”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Jussi Paaso.

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.