fbpx
>
Barometri
21.02.2017

Pk-yrityksissä hyvä joulukuu ei riittänyt peittoamaan viime vuoden ennätystasoa

Pk-yritysten joulukuu oli liikevaihdollisesti hyvä, vaikkei pystynytkään peittoamaan edellisen vuoden joulukuun ennätystasoa. Joulukuussa liikevaihto laski vuodentakaisesta 7,7 %. Loka-joulukuun liikevaihto kasvoi 1,1 %. Joulukuu oli paras palvelualalle, mikä kasvoi 3,3 %. Rakentamisen liikevaihto jäi edellisvuodesta 7,3 %, kaupan 9,9 % ja teollisuuden 17,4 %. 

Palveluala kasvoi 3 kk:n tarkastelujaksolla loka-joulukuussa 7,8 % edellisvuodesta. Rakentaminen supistui samaan aikaan 1,2 %, teollisuus 1,3 % ja kauppa 2,4 %. 

Kasvukeskuksista ainoastaan Pohjois-Pohjanmaa ylsi joulukuussa edellisen vuoden lukemiin liikevaihdon pysyessä edellisvuoden tasolla. Pirkanmaalla liikevaihto supistui 2,2 % ja Uudellamaalla 2,7 %. 

3 kk:n liikevaihdon muutos oli Pirkanmaalla +7,2 %, Pohjois-Pohjanmaalla +4,3 % ja Uudellamaalla +2,0 %.

”Barometrin otantaan kuuluvien yritysten mediaaniliikevaihto oli joulukuussa 57 700 euroa, mikä oli vuoden 2016 toiseksi paras kuukausi. Vuotta aikaisemmin samojen yritysten mediaaniliikevaihto oli 62 500 euroa, mikä oli jo ennätyskorkea. Hyvästä joulukuusta huolimatta jäätiin edellisvuodesta vajaat kahdeksan prosenttia”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Jussi Paaso.

”Vuosi sitten näimme selvät merkit rakentamisen kasvusta. Nyt näemme samat kestävän kasvun merkit palvelualasta, mikä on erityisesti pk-sektoria tarkastellessa tärkeä toimiala. Lisäksi on syytä huomioida, että barometrin touko-joulukuun 2016 tarkastelujaksolla myös lyhyemmällä aikavälillä turbulenttisesti kehittyneet kauppa ja teollisuus kasvavat. Vuositasolla tarkasteltuna vuosi 2016 oli kaupalle ja teollisuudelle hyvä, mutta palvelualalle ja rakentamiselle erinomainen”, sanoo Jussi Paaso.

Avaa Barometri kokonaisuudessaan TÄSTÄ.