fbpx
>
Barometri
21.12.2016

Pk-yrityksissä kohtalainen lokakuu – kasvua 1,6 %

Pk-yritykset kasvoivat lokakuussa vuodentakaisesta 1,6 % ja elo-lokakuussa 4,6 %. Lokakuu oli paras palvelualalle, missä kasvua oli 8,1 %. Muilla aloilla liikevaihto supistui. Teollisuuden liikevaihto supistui 0,2 %, kaupan 5,6 % ja rakentamisen 7,2 %.

Palveluala oli myös 3 kk:n (elo-lokakuu 2016) tarkastelujaksolla paras kasvaja liikevaihdon kasvaessa 5,9 % edellisvuodesta. Teollisuus kasvoi samaan aikaan 5,5 % ja rakentaminen 2,2 %. Kaupan alalla 3 kk:n liikevaihdon muutos jäi 1,0 % pakkaselle.

Kasvukeskuksista kasvu oli vauhdikkainta Pirkanmaalla, kun lokakuun liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 6,2 %. Uudellamaalla liikevaihto kasvoi 0,6 %. Sen sijaan Pohjois-Pohjanmaalla liikevaihto supistui 0,1 %.

3 kk:n liikevaihdon muutos oli Pirkanmaalla +8,1 %, Pohjois-Pohjanmaalla +5,9 % ja Uudellamaalla +2,7 %.

”Yksittäisenä syksyn kuukautena lokakuu ei ollut kovin kummoinen. Kolmen kuukauden keskiarvolla mitattuna kuitenkin näyttää mukavalta. Ja oikeastaan viimeisten viikkojen positiiviset uutiset vahvistavat loppuvuoden olevan nousujohteinen. Rakentamisen nousuvauhdin hiipuminen on aika vauhdikasta. Keskeisin pullonkaula lienee osaavien ihmisten saanti. Ainakin rekryt ovat auki hyvin monilla rakennusalan toimijoilla”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola.

”Palvelusektorin kova kasvu kielii kuluttajien luottamuksen noususta. Sitähän monet muutkin indikaattorit, esimerkiksi työllisyyden paraneminen, ovat vahvistaneetkin. Muun muassa ensi vuoden alussa tulevien verokevennysten voidaan olettaa edelleen parantavan luottamusta ja kasvua. Alueellinen tarkastelu on mielenkiintoinen. Pirkanmaata olisi syytä tutkia, mitä alueella tehdään toisin. Pirkanmaan kasvu on ollut myös lokakuussa todella korkealla tasolla ja kolmen kuukauden jaksolla se on selvästi muiden alueiden yläpuolella”, sanoo Harri Tahkola.

Avaa Barometri kokonaisuudessaan TÄSTÄ.