Pk-yritysten liikevaihto kasvoi marraskuussa +3,72%: ”Inflaatio kasvua nopeampaa”

Barometri /
23.01.2023

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi marraskuussa +3,72% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Edellisen kolmen kuukauden aikana (syys-marraskuu) liikevaihto kasvoi keskimäärin +6,38%.

Liikevaihto kasvoi marraskuussa kaikilla pk-sektorin merkittävimmistä toimialoista: rakentamisessa +2,59%, kaupan alalla +1,97%, palveluissa +8,76% ja teollisuudessa +4,79%.

Talenomin seuraamista maakunnista liikevaihto kasvoi marraskuussa Uudellamaalla +2,30%, Pirkanmaalla +4,04% ja Pohjois-Pohjanmaalla +7,22%.

”Marraskuun tiedot pk-sektorilta kertovat näkökulmasta riippuen hyviä ja huonoja uutisia. Positiivinen viesti liittyy toimialarajat ylittävään kasvuun: kaikki keskeiset toimialat ponnistivat korkeampaan liikevaihtoon kuin edellisvuonna samaan aikaan. Asetelma näyttäytyy synkempänä kun huomioi, että Tilastokeskuksen mukaan marraskuun kuluttajahintojen vuosimuutos oli +9,1% ja teollisuuden tuottajahintojen osalta jopa +18,8%. 

Erityisesti teollisuuden pk-yritysten liikevaihto oli marraskuussa reaalitasolla rajusti takamatkalla kustannustason noususta. Materiaali- ja energiakustannusten kasvua ei nähtävästi ole vielä loppuvuonna täysimääräisesti siirretty asiakkaille, vaan hinnankorotukset on säästetty vuodenvaihteeseen. Energian hinnan kehitys itsessään osoittaa jo rauhoittumisen merkkejä, mutta sen vaikutus saattaa välillisesti näkyä vielä pitkään, markkinoinnista ja datapohjaisesta liiketoiminnasta vastaava johtaja Tuomas Iivanainen toteaa.

 

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät