Pk-yritysten liikevaihto supistui joulukuussa -3,01%: ”Taantuma mahdollisesti alkanut”

Barometri /
21.02.2023

Pk-yritysten liikevaihto supistui joulukuussa -3,01% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Vuoden 2022 viimeisen kvartaalin (loka-joulukuu) liikevaihto kasvoi keskimäärin +2,56%.

Liikevaihto supistui joulukuussa useimmilla pk-sektorin merkittävimmistä toimialoista: rakentamisessa -7,05% (Q4 = -0,36%), kaupan alalla -14,74% (-4,72%) ja teollisuudessa -11,91% (-0,12%). Ainoastaan palvelualoilla liikevaihto kasvoi +2,91% (+6,82%).

Talenomin seuraamista maakunnista liikevaihto supistui joulukuussa Uudellamaalla -3,55% (+2,71%), Pirkanmaalla -3,54% (+1,36%) ja Pohjois-Pohjanmaalla -4,20% (+3,35%).

”Pk-yritysten liikevaihdon supistuminen joulukuussa saattaa antaa viitteitä alkaneesta taantumasta, jota esimerkiksi valtiovarainministeriö on ennakoinut taloudellisessa katsauksessaan. Myös Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan pk-yritysten suhdanneodotusten ja investointiaikeiden laskusta. Myönteistä on, ettei epävarmuuden silti odoteta heijastuvan pk-sektorin kykyyn työllistää suomalaisia.

Erityisesti kaupan alalla ja teollisuudessa liikevaihdon supistumisen taustalla on useita tekijöitä, kuten kuluttajien kulutuskysynnän väheneminen ja globaalit toimitusketjuongelmat. Rakentamisen suhdanneherkkyys puolestaan on laajalti tunnettu tosiasia. Palvelualan sinnittely kasvu-uralla antaa kuitenkin ymmärtää, että rajulta talouden notkahdukselta on mahdollista välttyä”, markkinoinnista ja datapohjaisesta liiketoiminnasta vastaava johtaja Tuomas Iivanainen toteaa.

 

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät