fbpx
>
Barometri
22.08.2017

Pk-yritysten erinomainen kasvuvaihde jatkuu – toukokuu +9,8% ja kesäkuu +5,9%

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi toukokuussa 9,8 % ja kesäkuussa 5,9 %. Maltillisempi huhtikuu kuitenkin vaikutti heikentävästi kolmen kuukauden keskiarvoon, joka päätyi 5,4 % plussalle (tarkastelujaksona huhti-kesäkuu 2017). Jo pitkään pk-sektorin kasvua vetäneet rakentaminen ja palveluala olivat kesäkuussakin parhaat kasvajat. Rakentaminen kasvoi 13,6 % ja palveluala 10,3 %. Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 3,6 %, kun kauppa puolestaan supistui 1,7 %.

Palveluala jatkoi parhaana kasvajana 3:n kuukauden tarkastelujaksolla. Huhti-kesäkuussa 2017 palveluala kasvoi 9,8 %. Samaan aikaan rakentaminen kasvoi 5,3 % ja teollisuus 4,5 %. Kauppa puolestaan supistui 1,3 %.

Alueellisesti kesäkuussa kasvu edellisvuoden samasta kuukaudesta painottui selkeästi Pirkanmaalle kasvulukeman ollessa 11,1 %. Myös Pohjois-pohjanmaa ylsi hyvään kasvuun (+7,3 %). Uudellamaalla kasvu oli varovaisempaa. Liikevaihto kasvoi Uudellamaalla 1,3 %.

Pirkanmaa oli selvästi vahvin myös kolmen kuukauden tarkastelujaksolla. Alueellinen liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 2017 Pirkanmaalla 11,3 %, Uudellamaalla 6,7 % ja Pohjois-pohjanmaalla 6,0 %. 

”Huhtikuuta lukuun ottamatta vuosi 2017 on ollut pienille ja keskisuurille yrityksille erinomainen. Tuoreet luvut alkukesältä jatkavat kiivaasti kasvaneen alkuvuoden nousutrendiä. Lisäksi saimme hetki sitten kuulla valtionvarainministeriltä, että myös julkinen talous vahvistuu. Alijäämä pienenee ja velkaa otetaan vähemmän. Nyt menee lujaa ja lähitulevaisuuskin vaikuttaa lupaavalta.

Suomi on tällä hetkellä tulosten valossa erinomainen toimintaympäristö yrittäjälle. Ja suhdanteista riippumattakin meillä menee monella mittarilla erinomaisesti. Kehitettävääkin kuitenkin riittää. Yrittäjän pitäisi pystyä esimerkiksi oppisopimuskouluttamaan alaa vaihtava työntekijä nykyistä helpommin ja edullisemmin. Olisi kovin toivottavaa, ettei rakenteelliset uudistukset jäisi nyt nousukauden jalkoihin”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Jussi Paaso.

Avaa barometri kokonaisuudessaan TÄSTÄ.