fbpx
>
Barometri
22.10.2019

Pk-yritysten kasvu painui ensi kertaa tänä vuonna pakkaselle – elokuun liikevaihto -0,71%

Pk-yritysten liikevaihto supistui elokuussa -0,71% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (kesä-elokuu) pk-yritysten liikevaihto kasvoi +2,18%. 

 

Pk-yritysten keskeisistä toimialoista teollisuudessa nähtiin erityisen dramaattinen käänne, kun toimialan liikevaihto kyykkäsi -12,75% verrattuna vuoden takaiseen. Myös kaupan ala (-3,19%) ja pk-sektorille erityisen tärkeä palveluala (-0,19%) jäivät pakkaselle. Vain rakentaminen kasvoi 4,93% pitäen saman tahdin kuin kuluneen vuoden aikana keskimäärin.

 

Talenomin seuraamissa maakunnissa Uusimaa (-2,08%) ja Pirkanmaa (-2,98%) kärsivät kasvun heikkenemisestä, kun taas Pohjois-Pohjanmaa pysyi tasaisessa 5,82%:n kasvussa.

 

”Elokuun luvuissa huomio kiinnittyy rajuun liikevaihdon pudotukseen teollisissa pk-yrityksissä. Toimialalle on tyypillistä melko voimakas kuukausivaihtelu, mutta nyt nähty syöksy on poikkeuksellisen jyrkkä.

 

Huolestuttavaa teollisuuden romahduksesta tekee kuukausipulssin sijoittuminen pidemmän ajan kontekstiin. Elokuu oli myös ensimmäinen kerta, kun teollisuudessa liikevaihdon kehityksen 12 kuukauden liukuva keskiarvo valahti pakkaselle. 

 

Etlan viime viikolla julkistamassa tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota työpaikkojen syntyyn ja tuhoon. Yhtenä havaintona oli noin 500 työpaikan tuhoutuminen Suomessa joka päivä. Työpaikat korvaantuvat pääosin uusilla, mutta usein eri toimialalla. Teollisuudessa työtehtävät vähentyvät automatisaation ja digitalisaation myötä, eikä nyt nähty kehitys tule ainakaan helpottamaan toimialan työllisyysnäkymiä. Työmarkkinoidemme joustomekanismit voivat joutua kohta esimerkiksi muuntokoulutusten osalta todelliseen testiin”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala.

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.