Pk-yritysten kasvu tammikuussa +6 %, mutta kasvu seisoi yksin palvelualojen varassa

Barometri
Pk-yritysten liikevaihto kasvoi tammikuussa +6,11% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (marras – tammikuu) pk-yritysten liikevaihto kuitenkin supistui -0,21%. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla vaikuttaa myös barometrissa joulukuulle tehtävät oikaisut (esim. luottotappiokirjaukset), joiden merkitys yksittäisen kuukauden osalta korostuu kasvun ollessa muutoin pitkin vuotta voimakasta. 
 
 
Tammikuussa ainoa kasvuun yltänyt toimiala oli palveluala (+10,98 %) muiden toimialojen polkiessa paikoillaan. Rakentamisessa liikevaihto kehittyi -0,01%, kaupan alalla -1,39% ja teollisuudessa -1,77%. Teollisuuden osalta on huomattavaa, että kyseessä oli jo viides peräkkäinen kuukausi, kun liikevaihdon muutos jää miinukselle.
 

Hyvin kehittyvien palvelualojen vetäminä Talenomin seuraamista maakunnista kaikki näyttivät tammikuussa tervettä kasvua. Uudellamaalla liikevaihto kasvoi +3,60%, Pirkanmaalla +5,04% ja Pohjois-Pohjanmaalla jopa +10,21%. 
 

”Olemme iloisia, että pk-sektorilla vuosi on lähtenyt käyntiin positiivisilla kasvuluvuilla. Toimialakohtainen tarkastelu kuitenkin osoittaa, että pinnan alla kytee huoli. Pk-yritysten liikevaihdon kehitys lepää tällä hetkellä yksin palveluyritysten harteilla. Rakentaminen ei enää anna toivottua taustatukea ja yksittäisenä toimialana pk-sektorin teollisuudessa näyttäisi tapahtuneen pysyvämmän luontoinen suhdannekäänne huonoon suuntaan. Samaan hengenvetoon on todettava, että vuoden 2018 tammikuussa kasvu oli yli puolet nopeampaa.
 

Pk-sektorille erityisen tärkeä palveluala kykenee pitämään kokonaisuuden vielä kasvu-uralla, mutta pitkään se ei siihen yksin pysty. Viime aikainen kasvu on edellyttänyt myös rakentamisen menestymistä. On ilmeistä, että kurssiin on myös muilla toimialoilla saatava muutos, mikäli haluamme kasvun jatkuvan. Suhdanteetkin huomioiden kuluvan kevään keskusteluissa terveen yksityisen sektorin ja erityisesti pk-yritysten toimintaedellytysten merkitys ei saisi missään nimessä jäädä julkisen talouden varjoon”, Talenomin toimitusjohtaja Jussi Paaso muistuttaa.


Avaa barometri kokonaisuudessaan TÄSTÄ


 

Header-kuva

Ota yhteyttä

Myynti

0207 525 500

Yksinkertaistettu yhteydenotto