fbpx
>
Barometri
22.01.2018

Pk-yritysten kultakausi sai jatkoa – liikevaihdon kasvu + 8,4 %

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi peräti 8,4 % marraskuussa 2017 edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (syys – marraskuu 2017) pk-yritysten liikevaihto kasvoi 6,5 %.

Myös kaikki neljä keskeisintä toimialaa ylsivät marraskuussa erinomaiseen kasvuun. Marraskuussa nopeimmat kasvajat olivat teollisuus (+ 12,4 %) ja rakentaminen (+ 12,12 %). Palveluala puolestaan kasvoi 10,2 % ja kauppa 5,2 %.

Toimialoista rakentaminen oli paras kasvaja kolmen kuukauden tarkastelujaksolla syys – marraskuussa 2017 (+ 13,9 %). Samaan aikaan palvelualat kasvoivat 10,9 %, teollisuus 10,7 % ja kauppa 1,8 %. 

Maantieteellisesti tarkasteltuna marraskuussa liikevaihto kasvoi Pohjois-Pohjanmaalla 14,2 % ja Pirkanmaalla 4,6 %, kun Uudellamaalla jäätiin puolestaan nollan tuntumaan (- 0,1 %). Syys – marraskuussa liikevaihto kasvoi Pohjois-Pohjanmaalla 15,4 %, Pirkanmaalla 6,1 % ja Uudellamaalla 3,3 %.

”Jo ennen joulukuun lukuja voi ennakoida, että myös viimeinen vuosineljännes meni pienissä- ja keskisuurissa yrityksissä päättyneenä vuonna erinomaisesti. Joulukuuta on nyt syytä seurata erityisen tarkasti, sillä edellytykset ovat olemassa aina vuoden kovimmaksi kasvukvartaaliksi. 

Suomen Pankki julkaisi äskettäin mielenkiintoisen nowcasting-työkalun talouden lyhyen tähtäimen kehityksen ennustamiseen (www.suomenpankki.fi/nowcast). Samassa työkalussa Suomen Pankki esittelee 50 indikaattoria, mihin ennuste pohjautuu. Indikaattoreissa merkille pantavaa on työllisyyslukujen huomattavasti ennakoitua nopeampi paraneminen vuoden 2017 loppupuolella. Esimerkiksi työttömien työnhakijoiden määrä on supistunut marraskuussa lähes tuplasti ennakoitua nopeammin. Tähän pk-yritysten kultakausi ei voi olla vaikuttamatta, kun muistetaan että yli puolet kotimaisten yritysten työpaikoista on pk-yrityksissä”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Jussi Paaso.

Avaa barometri kokonaisuudessaan TÄSTÄ.