Pk-yritysten liikevaihto kasvoi heinäkuussa +9,91 %: ”Oppisopimuksilla ote osaajapulasta?”

Barometri /
20.09.2021

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi heinäkuussa +9,91 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla pk-yritysten liikevaihto kasvoi +15,52 %.

Liikevaihto kasvoi heinäkuussa kaikilla pk-sektorin merkittävimmillä toimialoilla. Liikevaihto kasvoi rakennusalalla +8,84 % (3 kk ka = +15,18 %), kaupan alalla +4,47 % (+6,63 %), palvelualoilla +7,30 % (+17,76 %) ja teollisuudessa +27,13 % (+10,54 %).

Talenomin seuraamista maakunnista liikevaihto kasvoi kesäkuussa Uudellamaalla +6,07 % (+16,77 %), Pirkanmaalla +11,63 % (+17,24 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla +18,58 % (+23,98 %).

”Heinäkuun liikevaihdon kehityksestä kertovat luvut ovat edelleen poikkeuksellisen korkeat, vaikka rajuimmat rekyylit onkin jo nähty. Kaikkien toimialojen 12 kk:n vertailuvut ovat nyt myös plussalla. Kokonaisuutena vaikuttaa siltä, että vuosi 2021 kohtelee Suomea ja suomalaisia pk-yrityksiä verrattaen hyvin.

Akuutin kriisin hiljalleen hellittäessä katseet kiinnittyvät kauemmas horisonttiin ja menestymisen eväisiin pidemmällä aikavälillä. Yksi kestävän talouskasvun pullonkauloista on pula osaavasta työvoimasta, mihin on viime viikkoina kiinnittänyt huomiota yhtä lailla Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari kuin Kuntarahoituskin. Osittain kyse on kohtaanto-ongelmasta: työvoima ja tarjolla olevat työt eivät ole samassa paikassa, tai työntekijöiden osaaminen ei ole aivan työtehtävien vaatimusten mukaista.

Tapasin erään nuoren kesälomalla. Hän kertoi suorittavansa ammattitutkinnon vuodessa oppisopimuksen kautta. Nuori oli reipas eteenpäin pyrkivä, jolle normaali ammattikoulun rytmi oli masentavan hidas. Suomen oppisopimusmalli on parhaimmillaan joustava tapa valmistua ja pk-yritykselle räätälöity tapa hankkia osaamista. Tilastokeskuksen mukaan vain 24 prosentilla ammatillisen tutkinnon suorittaneista tutkintoon sisältyy yhtään oppisopimusjaksoa. Se saa miettimään, onko kyseessä alihyödynnetty mahdollisuus”, Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala toteaa.

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Täytä yhteystietosi alle ja olemme sinuun yhteydessä

"*" näyttää pakolliset kentät