>
Barometri
21.05.2021

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi maaliskuussa +1,55 %: ”Reaalitalouden luvut kertovat toipumisen alkaneen”

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi maaliskuussa +1,55 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Vuoden ensimmäisen kvartaalin liikevaihto kuitenkin supistui -4,47 % edellisvuoteen verrattuna.

Maaliskuu oli ensimmäinen kerta yli vuoteen, kun liikevaihto kasvoi kaikilla pk-sektorin merkittävimmillä toimialoilla. Maaliskuussa liikevaihto kasvoi rakennusalalla +1,47 %, kaupan alalla +1,58 %, palvelualoilla +0,44 % ja teollisuudessa +0,90 %.

Talenomin seuraamista maakunnista liikevaihto laski maaliskuussa Uudellamaalla -4,91 %, ja Pirkanmaalla -10,37 %. Maakuntien todellisena veturina Pohjois-Pohjanmaa sen sijaan ylsi jopa +13,58 % liikevaihdon kasvuun.

”Pk-sektorin liikevaihdon positiivinen kehitys maaliskuussa kertoo reaalitalouden lukujen kautta todellisen toipumisen alkaneen. Tämä on rohkaiseva signaali. Kyseessä on usealla toimialla mitattu kasvu verrattuna vuoden 2020 maaliskuuhun, jolloin pandemia ei vielä merkittävästi näkynyt liikevaihdossa. Kesän ja rokotustavoitteen täyttymisen lähestyminen Suomessa ei silti vielä tarkoita, että kriisi on selätetty. Erityisesti matkailu- ja ravitsemusalalla tilanne on edelleen todella vakava.

Epävarmuus on usein raskainta kaikkein pienimmille yrityksille, joiden harteilla Suomen työllisyys ja hyvinvointi lepäävät. Poliittisilla ja viranomaisten päätöksillä on yritysten toimintaedellytysten varmistamisessa oma roolinsa, mutta niin on meillä suomalaisilla myös yksilöinä. Kesän ja syksyn lomasuunnitelmiin kannattaa edelleen hakea ideoita kotimaan ja varsinkin oman lähiseudun matkailutarjonnasta. Alan yrittäjät tekevät varmasti kaikkensa toteuttaakseen turvallisia elämyksiä”, Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala muistuttaa.

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous