fbpx
>
Barometri
19.03.2021

Pk-yritysten liikevaihto laski tammikuussa -7,37%: ”Hallituksen rajoitukset heikentävät luottamusta”

Pk-yritysten liikevaihto laski tammikuussa -7,37% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla pk-yritysten liikevaihto laski -5,62%.

Liikevaihdon lasku verrattuna vuoden takaiseen oli teemana jokaisella pk-sektorin merkittävistä toimialoista. Tammikuussa rakennusalan liikevaihto laski -11,38%, kaupan alalla -7,72%, palvelualoilla -9,28% ja teollisuudessa -15,77%.

Liikevaihto laski tammikuussa Talenomin seuraamista maakunnista Uudellamaalla -3,44% ja Pirkanmaalla -6,40%. Tammikuun ainoaksi valopilkuksi jäi Pohjois-Pohjanmaa, jossa liikevaihto kasvoi +1,43% vuoden takaiseen verrattuna.

”Aiempien kuukausien kehitys huomioiden pk-sektorin liikevaihdon lasku ei valitettavasti yllätä. Kriisiä ei ole vielä selätetty. Hallituksen epämääräinen ohjaaminen koronan kanssa on luonut epäluottamusta talouteen, mikä näkyy valitettavasti luvuissa.

Kuluneen viikon aikana olemme kuulleet Tilastokeskukselta, että vireille pantujen konkurssien määrä on kääntynyt hieman nousuun vanhalle tasolle ja pelättyä konkurssiaaltoa ei onneksi ole näköpiirissä. Tämä kertoo ennen muuta yrittäjien uskomattomasta venymisestä ja uskosta parempaan huomiseen. Euroopan patenttivirasto kertoi myös suomalaisten patenttihakemusten huomattavasta kasvusta. Yrittäjägallup kertoo yritysten sinnittelevän, mutta pelkäävän rajoitustoimien vaikutuksia. Tietoa ja näkemystä on nyt tarjolla paljon, suuntaa ja johtopäätöksiä vähemmän.

Yrittäjän näkökulmasta ahdistavaa on talouden kokonaiskuvan hahmottumattomuus. Kauppakamarien tuoreessa jäsenkyselyssä 67 prosenttia vastaajista piti hallituksen koronatoimia liiketoiminnan näkökulmasta sekavina ja ennakoimattomina. Parantamisen varaa taitaa olla. Onneksi rokotus kerrallaan pääsemme kohti valoisampaa tulevaisuutta ja uskallankin ennustaa positiivista kiihtyvää kehitystä rokotustahdissa – unelma vapaasta kesästä elää”,  Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala pohtii.

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous