fbpx
>
Barometri
20.08.2019

Pk-yritysten Q2-liikevaihto kasvoi 2,13%: ”Hidastuva kasvu syytä ottaa kerralla tosissaan”

Pk-yritysten liikevaihto kasvoi kesäkuussa +1,83% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (huhti-kesäkuu) pk-yritysten liikevaihto kasvoi 2,13%. 
 
Pk-yritysten keskeisistä toimialoista parhaassa vauhdissa kesäkuussa oli rakentaminen (+5,11% vuoden takaiseen nähden). Plussalle punnersi myös palveluala (+0,82%). Pakkaselle sen sijaan jäivät teollisuus (-3,54%) ja kaupan ala (-1,24%). Kvartaalitasolla kaikki alat pysyivät kasvu-uralla.
 
Kaikissa Talenomin seuraamissa maakunnissa pk-yritysten liikevaihto kasvoi kesäkuussa. Nopeinta kasvu oli Pohjois-Pohjanmaalla (+5,25%), joka jätti peräänsä Uudenmaan (+4,60%) ja Pirkanmaan (+0,92%). 
 
”Vielä vuosi sitten pk-sektorin kasvu liikkui viiden prosentin hujakoilla. Nyt päästään hädin tuskin puoleen aiemmasta tahdista. Hidastuvalta kasvulta ei voi enää ummistaa silmiä, eikä siitä puhumista voi toteutuneen kehityksen valossa kuitata pelkkänä pelotteluna.
 
Kaupan alalla kasvu on koko vuoden ollut käytännössä nollassa. Lisäksi pk-sektorin näkökulmasta erityisen huolestuttavaa on, että kesäkuussa alkoi yskiä myös palveluala, joka on yhdessä rakentamisen kanssa merkittävä sektorin tulevaisuutta ennakoiva toimialaindikaattori. Tämä viesti on kerta kaikkiaan otettava tosissaan ja yrittäjän toimintaedellytyksiä tulisi nyt rohkeasti uskaltaa lisätä myös hallituksen toimesta. Yritysten pitää uskaltaa työllistää ja luoda kasvua, sillä ilman pk-yritysten panosta hallituksen 75% työllisyystavoite jää saavuttamattomiin”, Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala painottaa.

Avaa barometri kokonaisuudessaan tästä.