fbpx
>
Barometri
19.02.2018

Pk-yritysten vuoden 2017 viimeisellä vuosineljänneksellä kasvua + 2,0 %

Pk-yritysten liikevaihto laski 9,8 % joulukuussa 2017 edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (loka – joulukuu 2017) pk-yritysten liikevaihto kasvoi kuitenkin 2,0 %.

Kaikki neljä keskeisintä toimialaa päätyivät joulukuussa pakkaselle. Teollisuuden liikevaihto supistui 17,7 %, rakentamisen 15,2 %, kaupan 11,2 % ja palvelualan 5,3 %. Joulukuun tuloksista huolimatta toimialoista rakentaminen, palveluala ja teollisuus päätyivät viimeiselläkin vuosineljänneksellä kasvuun. Rakentaminen kasvoi 3,1 %, palveluala 5,0 % ja teollisuus 4,2 %. Kauppa puolestaan supistui 0,8 %.

Maantieteellisesti tarkasteltuna joulukuussa liikevaihto kasvoi Pohjois-Pohjanmaalla 4,0 %. Pirkanmaalla liikevaihto supistui 0,8 % ja Uudellamaalla 17,1 %. Neljännellä vuosineljänneksellä liikevaihto kasvoi Pohjois-Pohjanmaalla 11,4 % ja Pirkanmaalla 3,6 %, kun Uudellamaalla liikevaihto supistui 3,2 %.

”Vuonna 2017 pienten ja keskisuurten yritysten kasvu oli erittäin voimakasta ja vuoden viimeinenkin vuosineljännes päätyi plussalle. Joulukuu toi mukanaan korjausliikkeen, joskin kokonaisuutta ajatellen sen merkitystä ei ole nyt syytä korostaa. Vuosi 2017 oli ennätystasoista kasvukautta ja tulevan vuoden osalta kehityksen suuntaa osataan sanoa vasta ensimmäisen vuosineljänneksen lukujen tultua julki.

Pk-yritysten näyttäisivät kehittyvän tällä hetkellä Oulun ja Tampereen seuduilla pääkaupunkiseutua nopeammin. Kaikista mittauskohteista Pohjois-Pohjanmaa jatkoi ainoana kohteena kasvuaan myös joulukuussa, eikä Pirkanmaallakaan muutos ollut kuin -0,8 %. Vuoden 2017 viimeisellä vuosineljänneksellä Pohjois-Pohjanmaa erottui kuitenkin selvästi edukseen kasvaen huomattavasti muuta Suomea nopeammin”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Jussi Paaso.


Avaa barometri kokonaisuudessaan TÄSTÄ.