fbpx
>
Barometri
21.02.2019

Pk-yritysten vuosikasvu yli neljä prosenttia vuonna 2018: ”Vuoteen 2019 kohdistuvien odotusten laskuun tulisi reagoida reippaasti”

Pk-yritysten liikevaihto heikkeni joulukuussa -13,1% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kolmen kuukauden tarkastelujaksolla (loka – joulukuu 2018) pk-yritysten liikevaihto kasvoi 0,2%. 

 

Joulukuussa liikevaihto laski kaikilla pk-sektorin keskeisimmillä toimialoilla. Rakentamisessa liikevaihto kehittyi -13,3%, kaupan alalla -15,9% ja palveluissa -14,6%. Teollisuuden liikevaihdon supistuminen (-7,0%) oli maltillisempaa, mutta toimialan alavire alkoi jo muita aiemmin syyskuussa.

 

Talenomin seuraamista maakunnista Uusimaa (-11,4%) ja Pirkanmaa (-12,1) putosivat joulukuussa muun Suomen mukana. Pohjois-Pohjanmaalla pk-yritysten liikevaihto heikkeni maltillisemmat -3,3%.

 

”Osasimme odottaa joulukuulta heikkoa liikevaihdon kehitystä, mutta miinusmerkki oli pelättyä pidempi. Osaltaan lukuun vaikuttivat Barometrin kirjanpitoon perustuva analyysimalli ja joulukuulle ajoittuvat oikaisut esimerkiksi luottotappioiden osalta. Kasvun voimistumisen myötä myös joulukuiset oikaisut kasvavat. Joulukuussa oli myös poikkeuksellisen vähän arkipäiviä. Uuden Barometrin myötä saimme kuitenkin kiinni koko vuoden kasvun, joka oli pienissä ja keskisuurissa yrityksissä peräti 4,2 %. Elimme siis viime vuoden kiistatta noususuhdanteessa. 

 

Viime viikolla julkaistu Suomen Yrittäjien, Finnveran ja TEM:n suhdannebarometri kertoi pk-yrittäjien heikentyneistä tulevaisuudennäkymistä. Voimme omien tietojemme varassa yhtyä johtopäätökseen siitä, että odotukset vuoden 2019 osalta ovat laskusuuntaiset ja tähän tulisi reagoida nyt reippaasti. Eduskuntavaalien alla puolueiden soisi käyvän kiinni pk-sektorista kantautuvaan viestiin: yrittämisen edellytyksiä ja uskoa tulevaan on kiireesti vahvistettava”, Talenomin toimitusjohtaja Jussi Paaso huomauttaa.