fbpx
>
Uutiset
02.12.2016

Tiesitkö, että Talenomin keittiössä kokkaa maailman paras kokki?

Talenomin Oulun toimipisteen henkilöstöravintolassa voidaan syystäkin paukutella henkseleitä; Amican Majakassa kokkina työskentelevä Juha Aalto voitti Fazer Culinary Team Finland -joukkueensa kanssa Saksassa viime kuussa pidetyissä kokkiolympialaisissa kultaa!

 

 
Kahdeksasta huippukokista koostuva joukkue kisasi catering-sarjassa ja heidän voittomenu koostui kotimaisista raaka-aineista; palvattua hirveä, kermaista palsternakkakeittoa sekä jälkiruuan, joka koostui kauraomenakakusta, kauracrumblesta, omenahillosta, pehmeästä italianmarenkista, kuivatusta marenkista, tyrniganacheasta ja karhuvadelmakastikkeesta.
 
Oulun toimistolla päästiin etuoikeutetusti herkuttelemaan jo ennen kilpailua jäkiruuasta kun Juha järjesti ns. kenraaliharjoitukset ja loihti kisaan valitun jälkiruokansa meidän herkkusuiden arvioitavaksi.  Muistamme, kuinka tuo ihana jälkiruoka hurmasi jo pelkällä ulkonäöllä ja maku oli kaikkia makuhermoja hivelevä. Jälkiruoka sisälsi kaikki Juhan määrittelemät täydellisen jälkiruuan elementit;
– Jotain rapeaa, pehmeää, lämmintä, kylmää, makeaa, hapanta unohtamatta.

 

 

Kiinnostus jälkiruoissa käytettäviin tekniikoihin ja niiden haasteisiin vei Juhan jälkiruokien pariin. Keskustelimme myös, miten Juha on oman bravuurinsa äärelle päätynyt.
– Olen teknillisesti hyvä. Jälkiruokien valmistaminen vaatii monipuolista osaamista. Pidän jälkiruokien toteutuksesta.


Osaatko suositella Oulussa parasta jälkiruokapaikkaa?
– Ravintola Puistola tai Ravintola Hugo. Tosin uusi ravintola Ostroferia aukeaa ravintola Hellan lähelle tulevaisuudessa. Sitä suosittelisin vahvasti.

Juha toteaa myös että hän harvoin syö ulkona.
– Suutarin lapsella ei ole kenkiä, vai miten sitä sanotaan?

Keittiömestarin unelmajälkiruuan pääraaka-aine olisi vadelmat. Olisiko sitten vadelmajäätelöä tai sorbettia, jompaakumpaa kuitenkin.
– Pääasia olisi että kaikki maut ja elementit olisi mukana.

Mikä oli teidän tiimiinne yhteishengen merkitys ja mikä on reseptisi maailman parhaimman tiimin menestykseen?
– Kaikilla joukkueen jäsenillä oli oma tärkeä tehtävänsä. Joukkueen yhteinen määränpää ja tavoite vei meidät voittoon. Kaikki pelasi niin sanotusti samaan maaliin. Tietenkin johtaminen, roolitus ja sopivat tyypit olivat avainjuttuja. Keskinäistä kilpailua ei ollut.

Juhan motivaationa toimii uuden oppiminen.
– Kokilla on kuitenkin oltava kaikki aistit mukana maku, haju, näkö ja tunne.

Mikä oli iloisin vaihe voitossa tai matkassa voittoon?
– Voitto on tietenkin vaatinut meiltä paljon työtä ja aikaa. Tavoitteena oli päästä kultatasolle ja sen jälkeen otettiinkin overall voitto. Varsinaista slogania ei meillä  ole ollut.


– Toiset sanoo,  leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. Minun slogan on, lisää happea ja rautaa tankoon. Mutta joo, jos ilosta pitäisi puhua niin olisiko se sitten voiton iloa.

 

Herkkusuita kun olemme, pyysimme tietenkin mestarikokilta helppoa ja herkullista jälkiruokareseptiä. Kokkailun iloa vaan kaikille!


Pannacotta

½ l kermaa
½ l maitoa
3 ½  liivatetta
125 g sokeria /maun mukaan
2 vaniljatankoa. Halkaistuna.

Ohje
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen
Kiehauta maito, kerma, sokeri ja vaniljatangot kattilassa

Nosta kattila pois liedeltä heti kiehumisen jälkeen
Odota kunnes kiehuminen loppuu
Lisää liivatteet nesteen joukkoon
Siivilöi ja annostele tarjoiluastioihin
Anna jäähtyä jääkaapissa noin 4 tuntia.

Päälle pakastevadelmia ja sokeria