fbpx
>
Uutiset
24.05.2016

Toisenlaista oppimista: Työelämälähtöinen projekti yhteistyössä Oamk:n kanssa

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) ja tilitoimisto Talenom suunnittelivat ja toteuttivat yhdessä Työelämälähtöinen projekti -opintojakson, joka järjestettiin keväällä 2016. Opintojaksolle osallistuivat liiketalouden koulutuksen taloushallinnon suuntautumisvaihtoehdon toisen vuoden opiskelijat.

Opintojakso koostui lähipäivistä sekä itsenäisestä opiskelusta. Viiden lähiopetuspäivän aikana opiskelijat oppivat kirjanpitoa Talenomin kirjanpidon asiantuntija Tuija Annalan johdolla. Kirjanpidon aineisto pohjautui oikean yrityksen tositteisiin terästettynä muutamalla erikoisemmalla tapauksella. Lisäksi opiskelijat tekivät itsenäisesti samoja verkkokursseja, joilla Talenomin kirjanpitäjät opiskelevat taloushallinnon eri osa-alueita.

– Tämä on ollut meidän näkökulmastamme erittäin onnistunut yhteistyömuoto. Opiskelijat ovat saaneet uusia näkökulmia, kertausta ja myös lisäystä opittuun, tietämystä tilitoimistotyöskentelystä sekä varmuutta taloushallinnon tietojärjestelmien käyttöön. Itse olen saanut uusia näkökulmia, joita voimme hyödyntää taloushallinnon opintojaksojen sisältöjen kehittämisessä, lehtori Ulla Reinikainen kertoo.

Opiskelijoiden palautteen, oppituntien kokemusten sekä ohjaajien näkemysten perusteella opintojaksoa kehitetään edelleen. Tavoitteena on, että samanlainen opintojakso voidaan toteuttaa jälleen ensi keväänä. Myös Talenomilla yhteinen opintojakso on koettu onnistuneena, ja yritys voi saada opiskelijoista tulevaisuudessa hyviä harjoittelijoita ja työntekijöitä.

– Meidän toimialalla henkilöstön osaaminen on hyvin kriittinen tekijä. Olemme siinä määrin hyvässä asemassa, että meidän tukena on hyvä koulutusjärjestelmä. Valmistuvilla on jo lähtöjään perusosaamista, mikä auttaa perehdyttämisessä. Kevään yhteistyöprojektissa pääsimme konkretisoimaan opiskelijoille, miten osaamista jatkokehitetään työelämässä. Perehdytyksessä opittavaa on kuitenkin paljon. Yhteistyössä järjestetty kurssi oli hieno mahdollisuus ottaa varaslähtö perehdytykseen, mikäli kurssin opiskelija hakeutuu meille töihin, sanoo Talenomin osaamisen johtaja Antti Aho.

– Toivottavasti saimme samalla istutettua opiskelijaan ajatuksen, että työtehtävän mukaiset lopulliset valmiudet opitaan vasta työelämässä. Opiskelijan urakaaren näkökulmasta opiskelu ei suinkaan rajaudu koulunkäyntiin, vaan työnantajan tehtävä on tukea työntekijää kehittämään henkilökohtaista osaamista pitkin työuraa. Esimerkiksi syksyllä järjestettävään taloushallintoalan asiantuntijoille tarkoitettuun KLT-tutkintoon ilmoittautui meiltä 50 vapaaehtoista, Antti Aho jatkaa.

Liiketalouden koulutuksen taloushallinnon suuntautumisvaihtoehdossa opiskelija saa valmiudet erilaisiin taloushallinnon tehtäviin yrityksissä, julkisella sektorilla sekä yrittäjänä toimimiseen. Opinnoissa perehdytään käytännönläheisesti muun muassa kirjanpitoon, palkanlaskentaan, yritysrahoitukseen, verotukseen ja johdon laskentatoimen eri osa-alueisiin. Tradenomin tutkintoon johtavan koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä, ja kesto on 3,5 vuotta.

 

Lisätietoja:

 

lehtori Ulla Reinikainen, Oamk, 040 141 5362, ulla.reinikainen@oamk.fi

 

osaamisen johtaja Antti Aho, Talenom Oyj, 0207 525 405, antti.aho@talenom.fi