fbpx
>
Blogi
Antti Aho
08.12.2014

Toyotasta apua kustannuspaineisiin

Kiristyvä kilpailu tuo jatkuvia kustannuspaineita lähes kaikille yrityksille. Niiden ratkaisemiseksi voidaan löytää kaksi vaihtoehtoista tapaa; joko pitää leikata kustannuksia tai parantaa tuottavuutta. Koska kustannusten leikkaamisessa tulee joskus raja vastaan ja se on lähes aina ikävää, pitäisikin enemmän kiinnittää huomiota tuottavuuteen. Mutta miten? Hiki valuu jo otsalta ja parastahan tässä on yritetty.

Joskus kannattaa rohkeasti katsoa aidan toiselle puolelle, onko jossain onnistuttu paremmin – asiakaslaadun tai työntekijöiden hyvinvoinnin siitä kärsimättä? Japanilainen autoteollisuus, Toyota etunenässä, tarjoaa tästä perinteisen esimerkin. Monet muut valmistavan teollisuuden alat ovatkin rohkeasti ja usein onnistuneesti soveltaneet autoteollisuuden oppeja omiin toimintoihinsa, raskaista teollisuuslaitteista matkapuhelimiin. Länsimaissa puhutaan tällöin yleensä lean-tuotantotavasta, jonka peruskäsitteet ovat yksinkertaisia, mutta menestyksekäs käytäntöön soveltaminen vaatii jo kekseliäisyyttä. Tulokset kuitenkin ovat parhaillaan huikeat.

Lean-ajattelu on syntynyt valmistavan teollisuuden sisällä ja siellä oppien soveltaminen on asioiden fyysisestä luonteesta johtuen ehkä helpompaa. Kenties näistä syistä johtuen palvelujen laadun ja tuottavuuden kehittämisessä lean ei ole vielä saanut vastaavaa huomiota. Lisäksi lean-filosofiaa koulutetaan lähinnä insinöörikouluissa, ja monissa palveluyrityksissä ei työskentele insinöörejä. Olen kuitenkin kuullut jo useita tarinoita mm. terveysalan yrityksistä, jotka ovat onnistuneet loistavasti niin asiakaskokemuksen kuin tuottavuuden parantamisessa leanin avulla.

Oletko sinä jo tutustunut lean-ajatteluun ja pohtinut sen soveltamista omaan toimintaasi? Samat ”tuotannon lait” toimivat niin tavaroiden kuin palvelujen tuottamisessa. Ainoastaan käytäntöön soveltaminen tietenkin vaihtelee ympäristön muuttuessa. Jos en vielä onnistunut vakuuttamaan, suosittelen lukemaan Modig&Åhlströmin erinomaisen selkeän uudehkon  kirjan ”Tätä on lean”.

Osaatko muuten sanoa, kuinka yrityksesi tuottavuus on kehittynyt prosentuaalisesti vuosittain? Kehittäminen on hyvä aloittaa nykytilanteen selvittämisestä. Taloushallinnon raporteilla pääsee hyvään alkuun. Ja mitäpä jos palkkaisit yhden insinöörin, jos sellaista ei talossa vielä ole? Insinöörit ovat parhaimmillaan taitavia pohtimaan tuottavuuden parantamista ja ne ovat kuulemma nykyään vieläpä halvempia kuin takavuosina…