fbpx
>
Blogi
Kati Tohila
11.12.2018

Tulorekisterin käyttöönotto lähenee

Joulu tulla jollottaa ja yhtä varmasti myös Tulorekisteri. Käyttöönottoa on valmisteltu eri tahoilla hyvissä ajoin jo pitkästi ennen jouluvalmistelujen aloittamista. Mikäli aloitat valmistelut nyt, on tiedossa kiireinen loppuvuosi. Mutta ei huolta, jos olet Talenomin palkka-asiakas, hoidamme asian puolestasi, kunhan palkanlaskijasi saa sinulta tarvittavat tiedot ja annat myös tarvittavat valtuutukset asian hoitamiseen. Olemme sinuun yhteydessä näiden tietojen osalta. Perehdythän kuitenkin toimittamiimme tiedotteisiin ja reagoit, mikäli asia koskettaa sinua.

Tulorekisteritiedotteita saadaan nyt joka tuutista kiihtyvällä tahdilla, itse hanke pyrkii tekemään asian tutuksi ja myös eri tahot haluavat pitää asiakkaistansa huolta ja tiedottaa huomioitavista asioista. Tässä blogissa keskityn olennaiseen ja kerron lyhyesti mitä tämä tarkoittaakaan ja mitä sinun tulee Talenomin asiakkaana huomioida.

Mikä tulorekisteri on

1.1.2019 käyttöön tuleva uusi rekisteri, johon ilmoitetaan palkkatiedot yksilötasolla. Rekisteriin ilmoitetaan 1.1.2020 alkaen myös eläke- ja etuustiedot. Tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti. Käyttöönotolla ei ole mitään siirtymäaikaa ja ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia palkkaa (sekä eläkkeitä ja etuuksia) maksavia tahoja.

Jatkossa ilmoituksia ei siis tehdä usealle taholle, vaan yksi ilmoitus riittää. Tämä tosin sillä oletuksella, että tiedot ilmoitetaan tiedon käyttäjien vaatimalla tasolla. Mikäli tietoja ei ilmoiteta tietojen käyttäjän tarvitsemalla tavalla, kyseinen taho voi edelleen pyytää ilmoittamaan tiedot esimerkiksi palkkatodistuksen muodossa.

Tulorekisterin tietoja hyödynnetään mm. etuuksien laskennassa, asiakasmaksujen määräämisessä ja eri viranomaisten valvonnassa ja tilastoinnissa. Kukin tarvitseva taho hakee tiedot suoraan tulorekisteristä, mutta huomioitavaa on kuitenkin se, että tulorekisterin käyttöönotto ei tuo mukanaan mitään uusia tiedonsaantioikeuksia eri viranomaisille. Kukin taho saa vain sen tiedon, mihin on oikeutettu.
Myös tavallinen kansalainen käyttää tulorekisterin tietoja, hän näkee sähköisessä asiointipalvelussa omat palkkatietonsa ja voi esimerkiksi halutessaan tarkastaa onko työnantaja hoitanut sille kuuluvan ilmoitusvelvoitteensa.

Mitä vaikutuksia tulorekisterillä on

Mitä sinun tulee työnantajana/palkanmaksajana huomioida

Lisätietoa tulorekisteristä saat esimerkiksi

–    Verohallinnon tulorekisterisivustolta https://www.vero.fi/tulorekisteri
–    Verohallinnon YouTube kanavalta