fbpx
>
Blogi
Harri Tahkola
21.01.2015

Vain vientiyritykset lasketaan?

Kauppakamarit, yrittäjäjärjestöt, TE-keskukset, tilastokeskus ja monet muutkin tahot lähettävät monenmoisia kyselyjä yrityksille. Erittäin usein niissä kysytään ulkomaan viennin määrää, esim. montako prosenttia liikevaihdosta tulee ulkomailta. Tämä tuntuu kiinnostavan kaikkia tahoja.

Onko tässä käymässä niin, että vientiä ja kansainvälistymistä hypetetään jo liikakin? Tullaanko samalla polkeneeksi ”vain” kotimaassa toimivia yrityksiä? Tuleeko ”vain” kotimaassa toimivilla yrityksillä ajatus, että emme ole yhteiskuntakelpoisia, kun emme vie ulkomaille emmekä ole avanneet toimintoja muualla?

Suomi on iso maa. Meillä on pitkät välimatkat ja monta toisistaan etäällä olevaa markkina-aluetta. Meillä on siten kotimaassa laajentumisessakin monelle pk-yritykselle todella paljon haastetta. Niukoilla resursseilla tapahtuva laajentuminen vaatii riskinottoa ja monet yritykset joutuvat tosi haasteeseen jo uuden toimipaikan avaamisessa Suomessa.

En vähättele yhtään viennin tärkeyttä enkä ulkomaille etabloitumista. Kuitenkin yksittäisen pk-yrityksen kannalta, hiukan toki toimialasta riippuen, on hyvin usein järkevämpää, edullisempaa ja riskittömämpää ottaa ensin kotimaan markkinat haltuun. Sitten kun markkinaosuus täällä on enemmän kuin 20%, siitä voi tulla kasvun este ja on viisasta katella rajojen ulkopuolelle.

Monet yhteiskunnan tukiverkostot on rakennettu kansainvälistyville yrityksille. Monet konsultit ja organisaatiot elävät tällä teemalla. Mielestäni olisi viisasta nostaa arvoonsa niin rahoja jaettaessa kuin yleisessä viestinnässä ”vain Suomessa” toimivia yrityksiä ja yrittäjiä. Ja jopa niitäkin, jotka toimivat vain yhdellä paikkakunnalla. Kotimaasta yrittäjyydellä kerätty euro on yhtä arvokas kuin ulkomailtakin saatu!